Особливо активні зміни відбувалися у 2019-2021 роках, а зараз основні виклики стосуються різних територій і створення системи децентралізації генерації, щоби уникнути блекаутів.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Ми розуміємо, що Харківщина, Херсонщина, Запорізька область і, наприклад, Закарпаття та Львівщина — це абсолютно різні виклики, абсолютно різні стартові ситуації. Сьогодні ключове, що ми маємо нарешті впровадити, — це різні види територій, різні підходи до управління ними. На цій основі можливі різні підходи до управління економікою й податковою системою, але для цього спочатку треба запустити регіональний розвиток на рівні виконавчої влади», — зазначив політик.

Він наголосив, що другий напрямок роботи в нинішніх умовах — це децентралізація генерації. У цьому контексті дуже важливо, що від 1 січня кожна територія має змогу працювати з європейськими партнерами, залучати їхні кошти.

«Ми зараз маємо досвід, наприклад, Львівщини, Запорізької області, які вже працюють з партнерами зі Скандинавії, щоб пройти цю зиму. Якщо кожна українська територія знайде надійного партнера на теренах ЄС, що допоможе зі сферою децентралізації генерації, нам буде значно простіше пройти опалювальний сезон. Ми сподіваємося, що за рахунок партнерства нам це вдасться, й окупанти не зможуть загнати нас у блекаут», — підкреслив народний депутат.

Він також додав, що на Міжнародній конференції з питань відновлення України, яка проходить у Німеччині, Президент Володимир Зеленський зробив наголос на двох речах — це інвестори й розвиток нашої економіки, а також співробітництво на рівні місцевого самоврядування, тобто горизонтальні зв’язки безпосередньо між українськими та європейськими громадами.

«Сподіваюся, що, як і анонсував Президент, у нас будуть десятки або й сотні договорів, угод, контрактів, які практично імплементуються в користь для кожного українця», — підсумував парламентарій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.