«Два роки тому, під час нашої зустрічі у Лугано, ми почали обговорювати відновлення України. Тоді Швейцарія була однією із засновниць процесу відбудови. Сьогодні ж Швейцарія є однією із засновниць мирного процесу», — наголосив насамперед під час зустрічі Голова Верховної Ради України.

Він висловив вдячність за докладені зусилля відомства в організації Глобального саміту миру, підготовчу роботу партнерів із забезпечення якнайширшого представництва країн і підготовку цього основного заходу з імплементації української Формули миру.

Водночас Руслан Стефанчук подякував за участь Швейцарії у роботі Міжнародної Кримської платформи та проактивну позицію з питань правосуддя та відповідальності. «Важливим є приєднання до Реєстру збитків та коаліції держав із створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України», — зауважив він.

Окрім того, Спікер Парламенту України заявив, що Україна позитивно оцінює розвиток співпраці у сфері гуманітарного розмінування і те, що вдалося вийти на довгострокову програму участі Швейцарії. Він висловив переконання, що вдасться забезпечити якнайшвидше очищення української території від слідів російської агресії.

Під час розмови Голова Верховної Ради України закликав Швейцарію приєднатися до Міжнародної коаліції країн за повернення українських дітей, які були депортовані рф. «Для України це важливе питання — розраховую на міжнародний вплив Швейцарії у цьому питанні», — акцентував він.

Голова Верховної Ради України звернувся із проханням визнати Голодомор 1932—1933 років в Україні актом геноциду Українського народу. «Вшанування пам’яті жертв людиноненависницької політики залишається головним пріоритетом демократичних держав, аби запобігти повторенню подібних трагедій у майбутньому», — зазначив Руслан Стефанчук.

«Незмінна підтримка Швейцарією незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України в умовах скоєного росією злочину агресії має надзвичайно важливе значення для нас», — наголосив насамкінець Спікер Парламенту України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.