Делегацію з України представили Перший віцеспікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, Представник Президента у Верховній Раді України — заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк, заступники Голови Комітету Максим Павлюк та Григорій Мамка, голови підкомітетів Юлія Яцик та Владлен Неклюдов, члени Комітету Олександра Устінова та Олександр Куницький, народний депутат України Олексій Жмеренецький, також у складі делегації були Міністр юстиції України Денис Малюська, його заступники, заступник директора Національного антикорупційного бюро України Поліна Лисенко та представники Національного агентства з питань запобігання корупції — НАЗК.

Метою візиту було напрацювання проєкту закону про кримінальну відповідальність юридичних осіб за міжнародне хабарництво, а також ознайомлення з досвідом роботи інших країн у цьому напрямку.

У межах візиту проведено ряд зустрічей з послами Франції, Італії, Румунії, Латвійської Республіки при ОЕСР, Головою делегації Італії у WGB, Головою Робочої групи ОЕСР з питань хабарництва, Антикорупційним департаментом ОЕСР, під час яких обговорювалось налагодження співпраці з Робочою групою ОЕСР з питань хабарництва (WGB) з метою досягнення Україною прогресу на шляху до повноцінного членства в Робочій групі.

Адже приєднання до Робочої групи ОЕСР та імплементація Конвенції і відповідних стандартів матимуть такі переваги:

- покращення взаємодії з іншими державами щодо надання міжнародної правової допомоги та встановлення особистої взаємодії з представниками компетентних органів інших держав;

- обмін з провідними країнами знаннями, досвідом та практиками щодо боротьби з корупцією;

- впровадження механізмів запобігання підкупу під час проведення ділових операцій;

- впровадження механізмів, що знизять ризики корупції в повоєнний період, зокрема з боку транснаціональних корпорацій та під час надання міжнародної допомоги;

- виконання вимог для початку переговорів про вступ до ОЕСР та спрощення вступу в ЄС через дотримання кращих антикорупційних стандартів.

Голова Комітету Сергій Іонушас зауважив, що такі робочі поїздки мають велике практичне значення в роботі українських парламентаріїв під час напрацювань відповідних законодавчих змін, оскільки членство в Робочій групі з питань боротьби з хабарництвом стане додатковим чинником прозорості процесів післявоєнної відбудови України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Робоча група ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях (WGB) є ключовим органом у боротьбі з корупцією на міжнародному рівні. Заснована в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), активно працює над реалізацією Конвенції про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях, що була прийнята в 1997 році.

WGB здійснює регулярний нагляд за тим, як країни-учасниці виконують положення конвенції, включно з ухваленням відповідного законодавства та його впровадженням. Це включає детальний аналіз законодавчих, судових та адміністративних заходів, які країни вживають для боротьби з хабарництвом. Робоча група проводить взаємну оцінку країн-учасниць, надаючи конкретні рекомендації щодо покращення антикорупційних заходів. Це допомагає забезпечити високий рівень виконання стандартів конвенції.

WGB працює над зміцненням співпраці між країнами-учасницями в розслідуванні та переслідуванні випадків міжнародного хабарництва. Це включає обмін інформацією, кращими практиками та досвідом, а також розробку спільних стратегій для ефективної боротьби з корупцією. Група також розробляє політичні рекомендації та інструменти для підтримки урядів у їхніх зусиллях з боротьби з хабарництвом. Така діяльність може охоплювати підготовку посібників, звітів та інших ресурсів для підвищення ефективності антикорупційних заходів.

WGB співпрацює з іншими міжнародними організаціями та ініціативами, такими як Група двадцяти (G20), Організація Об’єднаних Націй (ООН) та Світовий банк, для координації зусиль та забезпечення всебічного підходу до боротьби з корупцією. Ця співпраця допомагає забезпечити узгодженість політики та уникнути дублювання зусиль.

Попри війну Україна впроваджує реформи та системні зміни, адже наша країна бореться за своє майбутнє й уже зараз думає про відбудову та відродження. Указом Президента України Про робочу групу з напрацювання пропозицій щодо участі України в Робочій групі з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях Організації економічного співробітництва та розвитку від 

4 серпня 2022 року № 554/2022 створено відповідну структуру. Статус спостерігача України, а потім членство у цій організації означатиме, що українські слідчі, прокурори та судді працюватимуть відповідно до стандартів, які передбачені Конвенцією з питань боротьби з корупцією. Членство в цій групі — це шлях до вдосконалення українського кримінального, кримінально-процесуального та податкового законодавства, впровадження додаткових запобіжників від корупції відповідно до світових стандартів.