Це авторська розробка, створена соціальною ініціативою «Arm Women Now». Уніформа відповідає жіночій тілобудові і вже затверджена Міністерством оборони України. Експозиція організована командою «Arm Women Now», засновницею якої є Ірина Никорак, народна депутатка України та голова підкомітету з питань реабілітації ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

На виставці представлені комплекти літньої та зимової військової форми, форми для вагітних військовослужбовиць, спідньої та термобілизни, а також спеціально розроблені анатомічні бронежилети та берці. Усі ці елементи були створені з урахуванням фізіологічних особливостей, що дозволяє забезпечити комфорт та функціональність під час служби.

«Нині в українській армії жінки пліч-о-пліч із чоловіками виборюють для України й усієї Європи справедливий мир, захищають європейські цінності, одна з яких — гендерна рівність. Тож дуже знаково, що ця виставка відбувається саме сьогодні і саме у штаб-квартирі НАТО. Бо та зацікавленість роллю жінок в українській армії, яку я бачу серед учасників «Рамштайну» та гостей заходу, свідчить про глибоку підтримку нашої країни.

Разом ми змінюємо стереотипи і докладаємо зусиль, щоб голос українських жінок-військовослужбовиць був почутий», — наголосила засновниця соціальної ініціативи «AWN» Ірина Никорак.

Першу експозицію, на якій були представлені також жіночі засоби захисту — бронежилети зі спеціальними демпферними вставками, відвідали 15 міністрів оборони країн—членів Альянсу, посли ЄС та учасники делегацій. Виставка організована на запрошення Спеціальної представниці Генерального секретаря НАТО з питань жінок, миру та безпеки пані Ірен Феллін. На офіційному відкритті виступили посол США в НАТО Джуліан Сміт, генерал-лейтенант заступник голови Військового комітету НАТО Ендрю Ролінг.

«Роль жінок в армії істотно змінилася. Ще одним практичним кроком до досягнення гендерної рівності в українській армії є гендерно орієнтоване забезпечення, — наголосила Ірен Феллін.

— Тому це дуже важливо, що ми маємо змогу сьогодні бачити такі напрацювання, як жіноча уніформа та жіночі засоби захисту, які представлені на цій виставці. Ми назвали її «Жінки, мир та безпека у дії!», і це практичний приклад того, як можлива гендерна рівність, починаючи з поваги до потреб жінок».

На урочистій церемонії відкриття були присутні 15 міністрів оборони країн—членів Альянсу та 25 послів. Високоповажні гості змогли оглянути виставку та виявили бажання імплементувати схожу практику в своїх країнах.

Телеканал «Рада».

ДОВІДКОВО

Команда «Arm Women Now» за період своєї діяльності забезпечила військовою формою 7000 жінок-військовослужбовиць на різних бойових позиціях. Ініціатива «Arm Women Now» продовжує працювати з Міністерством оборони України, Національною гвардією та Державною прикордонною службою з метою просування гендерно орієнтованих реформ та створення рівних умов у секторі безпеки та оборони.