Від початку повномасштабного вторгнення країна передала нам вагому і фінансову, і військову допомогу. Але цим підтримка не обмежується. Лише на благоустрій зруйнованої росіянами інфраструктури України литовці передали додатково понад мільярд євро. Цього тижня Спікерка Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен перебувала в Києві з дводенним візитом. Разом із Заступницею Голови Верховної Ради України Оленою Кондратюк політикиня відвідала сучасний реабілітаційний центр у столиці та освітні заклади Київщини, які пережили окупацію.

У реабілітаційному центрі Спікерка Сейму Литовської Республіки тепло поспілкувалася з нашими військовими. 

«Кіт» і «Литовець»

Олександр на позивний «Кіт» вступив до лав ЗСУ в 2014-му. Тоді у Дебальцевому дістав перше поранення. Пригадує, як побратими витягали його під ворожим обстрілом. Кілька куль наздогнали вже пораненого Сашка, але, попри це, хлопець вижив і відтоді має позивний «Кіт». Він згадує: «Це був Дебальцевський котел. Виходячи звідти, зазнав поранення. Осколок від снаряда влучив у поперек. Після лікування повернувся назад у частину. І ось знову поранення. Я був увесь у дірках, але мене винесли, і, як бачите, живий».

«Литовець» нині разом з Олександром проходить реабілітацію в Києві. Аби служити за Україну, приїхав із-за кордону. Каже, захоплюється нашою державою, і ще до початку повномасштабного вторгнення вивчив українську та отримав громадянство.

Таких історій у реабілітаційному центрі «Recovery» чимало, адже тут постійні ротації Захисників та Захисниць, яким потрібна сучасна медична допомога. Військові наголошують, що мультидисциплінарна команда реабілітологів, ерготерапевтів та психологів, новітні програми і обладнання творять дива. Крім того, тут підбирають індивідуальну програму відновлення для кожного пацієнта.

Розповідає Ростислав Андрусенко, завідувач реабілітаційного центру «Recovery» у Києві: «У нашому центрі реабілітаційний процес триває десь 2—3 тижні. Це мінімальний термін, який справді дає ефект. Більшість травм — це все-таки ампутація або черепно-мозкові поранення. Після стабілізації пацієнта іде навчання, відновлення ходьби, удосконалення навичок самообслуговування».

Наразі у дванадцяти реабілітаційних центрах «Recovery», які функціонують по всій країні, надали без-оплатну допомогу вже понад дванадцяти тисячам військових. Зали центрів облаштовані всім необхідним для проходження і фізичної, і психологічної реабілітації. Тут активно співпрацюють із Литвою. Країна прийняла на реабілітацію понад три тисячі українських військових і продовжує допомагати. На цьому наголосила Спікерка 

Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен після відвідин українських Захисників.

— Кожна людина має свою власну історію, і це велика честь говорити з ним особисто. Що мене найбільше вразило і вражає — це те, що вони думають про майбутнє. І це дуже надихає.

Тому, що вони пройшли через дуже важкі часи. Вони Герої, — ділиться враженнями Вікторія Чмілітє-Нільсен.

А це вже слова Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк:

— Через такі центри в Україні пройшло вже дуже багато наших військових, і надзвичайно приємно, що це сьогодні бачать також наші міжнародні партнери: як Україна дбає про своїх військових. Важливо також, щоб такі центри відкривалися і працювали. Ми розуміємо, що це дуже важко, держава не може зробити все. Але я думаю, що це партнерство — перший відповідальний крок, який дуже потрібний зараз нашим військовим Захисникам і Захисницям.

Під опікою — освітні заклади Київщини

Під час офіційного візиту до України Спікерка Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен також відвідала освітні заклади Київщини у місцях, які пережили окупацію. Так, у Бородянці вже відновлено Литовсько-Український ліцей № 1. Тут є сучасне укриття, в якому є запас води для вихованців на десять днів, маленька кав’ярня та їдальня, а також приміщення для зберігання речей, вбиральні та вентиляційна. Уже з першого вересня ліцей прийме перших учнів, які в майбутньому зможуть опанувати тут литовську мову.

У селі Козинці литовський уряд профінансував побудову протирадіаційного укриття площею 350 квадратних метрів. Завдяки цьому зміг відновити роботу дитячий садочок «Івасик-Телесик». Тож нині батьки спокійно віддають малечу до закладу. Також литовська політикиня відвідала Ірпінь та оглянула відбудований коштом меценатів дошкільний заклад «Рута». Нині тут є все необхідне, аби українські малюки були у безпеці.

— По-перше, я дуже рада бути тут, в Україні, я дуже рада бачити все те, що зробила Литва для України. Це, звісно, відбудова шкіл, відбудова цього дитячого садочка. Дуже сподіваюся, що у майбутньому діти не відчуватимуть тих жахів, які відчувають зараз, переховуючись в укриттях. Як Спікерка Литовського Сейму, перебуваючи в Україні протягом двох днів, почула багато слів вдячності на нашу адресу. Але це не ви маєте нам дякувати, а ми маємо дякувати за те, що ви захищаєте не тільки Україну, а й Європу і нашу демократію. І як Спікерка я продовжуватиму допомагати Україні та українському суспільству не тільки в питаннях відбудови, а й у питанні просування євроінтеграції до НАТО, до Європи, до міжнародних організацій. І тому наша підтримка буде продовжуватись та посилюватись, — наголосила Вікторія Чмілітє-Нільсен.

Телеканал «Рада».