18 червня відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України — члени Комітету розглянули такі законопроєкти:

№ 11252 «Про внесення змін до Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні електронні реєстри» щодо отримання та використання реєстрової інформації під час дії правового режиму воєнного стану в Україні».

Метою законопроєкту визначено впровадження на законодавчому рівні механізму захисту передбаченої Законом України «Про публічні електронні реєстри» реєстрової інформації під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, запобігання несанкціонованому розголошенню такої інформації, а також мінімізація ризиків завдання шкоди державі.

Члени Комітету зазначили про важливість питання захисту реєстрової інформації та запобігання несанкціонованому розголошенню такої інформації. Водночас чинними нормами Закону врегульовано питання щодо забезпечення захисту реєстрової інформації у реєстрах та питання обмеження доступу до публічної інформації, що зберігається у реєстрах. Крім того, автентифікація, електронна ідентифікація та кваліфікований електронний підпис використовуються для встановлення особи та для підпису документів і не впливають на запобігання несанкціонованому розголошенню реєстрової інформації.

У своєму висновку Мінцифри пропонує проєкт Закону відхилити. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України та Міністерство юстиції України висловили зауваження до законопроєкту, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова пропонує повернути зазначений законопроєкт на доопрацювання. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України висловлює зауваження та пропонує викласти законопроєкт у новій редакції. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини зазначає, що законопроєкт підтримується.

За результатами розгляду Комітет рекомендував законопроєкт відхилити.

№ 11184 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення єдиних підходів до розгляду документації із землеустрою та створення сприятливих умов для розвитку бізнесу».

Цей законопроєкт спрямований на продовження строку оформлення права власності на земельну ділянку власниками невитребуваних земельних часток (паїв) або їх спадкоємцями, зміни у регулюванні містобудівної діяльності в умовах війни, удосконалення порядку надання земельних ділянок державної і комунальної власності у користування.

Члени Комітету, розглянувши положення законопроєкту, зауважили про підтримку його положень, але він потребує доопрацювання з урахуванням викладених у Висновку зауважень та пропозицій.

Також на засіданні, на виконання контрольної функції Комітету, було розглянуто питання Про стан виконання Закону України «Про особливості надання електронних публічних послуг» № 1689-IX від 15.07.2021 та затверджено Розклад засідань Комітету на липень 2024 року. Крім того, члени Комітету заслухали питання впровадження результатів наукового дослідження на тему: «Діджиталізація як драйвер кліматичної нейтральності світової економіки» та прийняли рішення про проведення 23 липня слухань у Комітеті на тему «Аналіз практики застосування Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» щодо ефективності реалізації положень Закону, проблем та перспектив розвитку ІТ-індустрії в умовах воєнного стану, забезпечення ведення інноваційного бізнесу, залучення інвестицій, розбудови цифрової інфраструктури».

Покращуємо законодавство! Цифровізуємо країну!

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.