18 червня 2024 року в рамках налагодження двосторонньої співпраці між комітетами народні депутати України — члени Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики провели зустріч в режимі відеоконференції з депутатами Комітету Асамблеї Португалії з аграрних питань та риболовства.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулись Голова Комітету Олександр Гайду та Президент Комітету Асамблеї Португалії Емілія Cеркейра.

У ході зустрічі обговорили питання, які надважливі для підтримки продовольчої безпеки у світі, зокрема забезпечення подальшого експорту аграрної продукції України та збереження темпів її транзиту.

Також під час зустрічі обговорили питання щодо співпраці у процесі адаптації українського законодавства до норм Європейського Союзу, що надасть можливість отримати досвід Португалії у проходженні євроінтеграційного шляху та важливі інструменти для імплементації норм законодавства ЄС в аграрній сфері.

Президент Комітету Асамблеї Португалії Емілія Cеркейра зазначила, що Португалія підтримує Україну та український народ у боротьбі за цілісність, свободу та незалежність, а також в обраному курсі на вступ до Європейського Союзу та НАТО.

Голова Комітету Олександр Гайду підкреслив, що взаєморозуміння та співпраця між комітетами парламентів важлива на євроінтеграційному шляху України для виконання вимог і стандартів ЄС, а також у розширенні та налагодженні співпраці в аграрній сфері, розширенні логістичних ланцюгів експорту української аграрної продукції.

Народні депутати України — члени Комітету з питань аграрної та земельної політики висловили вдячність Асамблеї Португалії за непохитну підтримку України та співпрацю у запобіганні продовольчій кризі в країнах Європи та світу.

У зустрічі взяли участь Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, народний депутат України — член Комітету Богдан 
Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець
, а також депутати Комітету Асамблеї Португалії Жоау 
Пауло Граса, Кларісс Кампос, Амаркар Алмейда, Педро Дос Сантос Фразау та інші.

Пресслужба  Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Асамблея Португальської Республіки, відома як Assembleia da Republica, є однопалатним парламентом Португалії, що виконує головну законодавчу функцію. Вона відіграє центральну роль у політичному житті країни, керуючись Конституцією, прийнятою після революції гвоздик у 1976 році.

Асамблея активно взаємодіє з громадськістю, забезпечуючи прозорість своєї діяльності. Громадяни можуть звертатися до депутатів, брати участь у публічних слуханнях та інших заходах, що проводяться парламентом.

Асамблея — центральний елемент демократичної системи країни, що забезпечує представництво інтересів громадян і контроль за діяльністю уряду. Працює на основі принципів відкритості, прозорості та підзвітності, що робить її важливим інструментом демократичного управління в Португалії.

Основні функції: Асамблея має виключне право ухвалювати закони. Депутати пропонують законопроєкти, які обговорюються і приймаються шляхом голосування. Це охоплює всі сфери життя — від економіки до соціальної політики. Парламент здійснює нагляд за діяльністю уряду. Депутати можуть ставити питання прем’єр-міністру та міністрам, організовувати дебати й створювати комісії для розслідування важливих питань. Парламент розглядає та затверджує державний бюджет, який є основним фінансовим документом країни. Депутати можуть вносити до нього зміни. Асамблея працює сесійно, проводячи пленарні засідання для розгляду законопроєктів та інших важливих питань. Постійні та тимчасові комісії спеціалізуються на різних аспектах законодавчої діяльності, таких як фінанси, зовнішня політика та освіта. Асамблея ратифікує всі міжнародні договори та угоди, підписані урядом, зокрема угоди про європейську інтеграцію.

Асамблея складається з 230 депутатів, обраних на чотирирічний термін за системою пропорційного представництва, що забезпечує представництво різних політичних сил у парламенті відповідно до підтримки, яку вони мають серед виборців. Президент Асамблеї обирається депутатами та керує пленарними засіданнями, представляє Асамблею на національному та міжнародному рівнях, а також виконує інші адміністративні функції.