За підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» у Комітеті Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулася Презентація Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковскі щодо стану виконання Україною зобов’язань в Енергетичному Співтоваристві.

У заході взяли участь члени Комітету, представники Міністерства енергетики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства економіки України, Голова НКРЕКП, Офісу підтримки адаптації законодавства України до положень права ЄС, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова, Центру аналітичних досліджень DIXI Group та інші.

Голова Комітету Андрій Герус подякував за допомогу, яка з початку повномасштабної війни росії проти України надається за сприяння Секретаріату Енергетичного Співтовариства через фонд підтримки енергетики України для відновлення української енергосистеми та інтеграції енергетичних ринків України з ринками ЄС, і особливо в контексті майбутнього членства України в ЄС.

Також Андрій Герус зазначив, що Комітет з питань енергетики докладає значних зусиль, спрямованих на адаптацію українського законодавства до права ЄС в енергетичній сфері. Зокрема за 2023 рік та першу половину 2024 року, за безпосередньої участі Комітету, Парламент прийняв закони України щодо:

- мінімальних запасів нафти на нафтопродуктів;

- запобігання зловживанню на оптових ринках (REMIT);

- розвитку високоефективної когенерації;

- удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів;

- обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту;

- гарантування безпеки постачання газу, механізму періодичного контролю за станом дотримання цільових рівнів заповнення газосховищ шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про ринок природного газу».

У своєму виступі Голова Комітету наголосив, що найближчим часом очікується схвалення Національного плану з енергетики та клімату, який був презентований у Комітетах Верховної Ради і прийняття якого є зобов’язанням України в Енергетичному Співтоваристві, реалізація якого стане ще одним кроком на шляху втілення енергетичної політики України, що фокусується на декарбонізації, енергоефективності, диверсифікації джерел постачання та подальшій поглибленій інтеграції із енергосистемою ЄС.
Артуром Лорковскі у своїй Презентації було зазначено про досягнення України, зокрема в частині:

- показників впровадження acquis Energy Community;

- транспонування пакету чистої енергії;

- інтеграції ринку електричної енергії та газу;

- безпеки постачання електричної енергії, природного газу та нафти;

- покращення навколишнього середовища;

- забезпечення незалежності національного регулятора.

Артур Лорковскі відзначив, що в частині імплементації acquis Energy Community Україна входить у трійку лідерів. Також він окреслив основні напрямки майбутньої роботи України в частині виконання своїх зобов’язань як члена Енергетичного Співтовариства і вирішальну роль Верховної Ради України у цьому процесі, що може полягати у розробці спільно з Секретаріатом

Енергетичного Співтовариства відповідних законопроєктів та їх своєчасному розгляді і прийнятті, використанні інструментів контролю за прийнятими рішеннями та забезпеченні прозорості і залучення громадян до процесу розробки/прийняття законодавства;

Під час дискусії та обговорення Презентації народними депутатами України, членами Комітету були порушені питання:

Олексієм Кучеренком стосовно монопольного становища на ринку електричної енергії та газу;

Інною Совсун щодо забезпечення незалежності національного регулятора та транспозиції пакету чистої енергії, а також стосовно надання Україні допомоги в енергетичній сфері.

Вікторією Гриб щодо допомоги ЄС у підготовці Україною до опалювального сезону 2024-2025 рр.

На завершення дискусії було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Енергетичне Співтовариство — це міжнародна організація, створена з метою поширення принципів внутрішнього енергетичного ринку Європейського Союзу (ЄС) на країни Південно-Східної Європи та сусідні регіони. Угода про створення була підписана 25 жовтня 2005 року в Афінах, Греція, набула чинності 1 липня 2006 року. Головний офіс розташований у Відні, Австрія. Артур Лорковскі є директором Секретаріату Енергетичного Співтовариства з 1 грудня 2021 року. Секретаріат є виконавчим органом організації, що відповідає за координацію діяльності, моніторинг виконання зобов’язань та підтримку країн-учасниць у впровадженні реформ.

1 лютого 2011 року Україна набула статусу Договірної Сторони в Енергетичному Співтоваристві Південно-Східної Європи. Основними членами Енергетичного Співтовариства є країни Західних Балкан, Молдова, Україна та Грузія. Членство в організації сприяє інтеграції українського енергетичного ринку з європейським, реформуванню енергетичного сектору відповідно до стандартів ЄС, розвитку інфраструктури, підвищенню енергоефективності та енергетичної безпеки, залученню іноземних інвестицій.

Членство дає такі можливості:

1. Гармонізація законодавства дозволяє країнам-учасникам інтегруватися у єдиний європейський енергетичний ринок.

2. Фінансова та технічна підтримка від ЄС для впровадження необхідних реформ у секторі енергетики.

3. Допомога в досягненні екологічних цілей.

Енергетичне Співтовариство відіграє ключову роль у трансформації енергетичних ринків країн-учасниць, сприяючи їх інтеграції з європейським енергетичним простором, забезпеченню енергетичної безпеки та розвитку сталої енергетики.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.