З метою адаптації законодавства України у сфері торговельного захисту до положень права ЄС та його модернізації з урахуванням сучасної міжнародної практики проведення торговельних розслідувань Міністерство економіки розробило нові законопроєкти, які було представлено у Комітеті з питань економічного розвитку.

17 червня 2024 року Комітет провів робочу нараду, на якій, крім обговорення ефективності застосування інструментів торговельного захисту в умовах воєнного стану, відбулося представлення внесених Урядом нових законопроєктів, які спрямовані на:

- вдосконалення механізму проведення антидемпінгових, антисубсидиційних і захисних розслідувань та застосування відповідних заходів за результатами таких розслідувань;

- захист від демпінгового імпорту, метою якого є вдосконалення механізму проведення антидемпінгових розслідувань та застосування антидемпінгових заходів за результатами таких розслідувань з урахуванням міжнародної практики використання інструментів торговельного захисту (реєстр. № 11267);

- захист від субсидованого імпорту, метою якого є вдосконалення механізму проведення антисубсидиційних розслідувань та застосування компенсаційних заходів за результатами таких розслідувань з урахуванням міжнародної практики використання інструментів торговельного захисту (реєстр. № 11268);

- захисні заходи, метою якого є вдосконалення механізму проведення захисних розслідувань та застосування захисних заходів за результатами таких розслідувань з урахуванням міжнародної практики використання інструментів торговельного захисту (реєстр. № 11269).

Вищезазначені законопроєкти спрямовані на вдосконалення механізму проведення антидемпінгових, антисубсидиційних і захисних розслідувань та застосування відповідних заходів за результатами таких розслідувань.

Під час обговорення вищеназваних законопроєктів учасники наголосили на необхідності запровадження запропонованих законодавчих змін та озвучили низку пропозицій до проєктів.

Наразі ці проєкти перебувають на розгляді у Комітеті з питань економічного розвитку, який визначено головним з їх опрацювання.

Усі надані за результатами обговорення пропозиції будуть вивчені у Комітеті з метою напрацювання узгодженої позиції всіх стейкхолдерів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.