«Визнання Європейським судом з прав людини російської федерації відповідальною за порушення фундаментальних прав і свобод людини в тимчасово окупованому Криму означає, що світ обирає сторону добра. Це важливе для України рішення дає нам надію на подальші перемоги у відстоюванні на міжнародній арені прав громадян, які постраждали і продовжують страждати від дій держави-агресора», — зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Андрій Задорожний.

«25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини оголосив рішення у справі «Україна проти росії (щодо Криму)».

Вперше міжнародний судовий орган визнав російську федерацію відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Йдеться про такі фундаментальні права і свободи, як право на життя, заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження, право на свободу та безпеку, право на справедливий суд, право на повагу до приватного та сімейного життя, право на свободу віросповідання, свободу вираження поглядів, свободу зібрань, заборону дискримінації, захист власності тощо.

Впевнений, що це рішення ЄСПЛ, до якого Україна йшла близько десяти років, стане ще одним кроком нашої держави на шляху до відстоювання справедливості для всіх громадян, що постраждали від дій російської федерації на території України».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.