25 червня Парламентська Асамблея обрала нового Генерального секретаря організації. Ним став раніше двічі президент Швейцарської Конфедерації Ален Берсе, який набрав 114 голосів та який активно підтримує Україну.

«Під час своєї пресконференції Ален Берсе зазначив, що робота щодо: спецтрибуналу по злочину агресії топ-посадовців рф, компенсаційного механізму для українців (отримання репарацій за воєнні злочини матеріальні та нематеріальні) та безпосередньо Реєстру збитків обов’язково продовжиться», — повідомила керівниця української делегації Марія Мезенцева-Федоренко.

За словами народної депутатки Лариси Білозір, звертаючись до української делегації, Ален Берсе обіцяв таке:

- створити постійну міжінституційну Цільову групу з питань України для підготовки пропозицій щодо кожного аспекту дій Ради Європи на підтримку України;

- призначити Спеціального представника в справах українських дітей;

- збільшити добровільні внески держав-членів, спостерігачів та партнерів до Плану дій Ради Європи в Україні;

- подбати про те, щоб участь Ради Європи в подальшій роботі над Реєстром збитків для України була посилена та визначена пріоритетною у повній співпраці з ПАРЄ;

- залучити Раду Європи до роботи над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії та визначити цю задачу пріоритетною.

«Ми сподіваємося на повну відданість новообраного Генерального секретаря підтримці Україні та допомозі в боротьбі з російською агресією. Результати виборів Генерального секретаря Ради Європи є надзвичайно важливими як для України, так і для всієї Європи», — резюмувала парламентарка.

Окрім того, у вівторок, Асамблея проголосувала за кілька резолюцій: Зміцнення демократії через партисипативні та деліберативні процеси; Посилення молодіжної перспективи в роботі Парламентської Асамблеї; Захист жінок-правозахисниць у Європі; Забезпечення процедур надання притулку, що відповідають правам людини. 

Також парламентарії заслухали Міністра закордонних справ Литви Ґабріелюса Ландсберґіса і Верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка.

Цього дня українська делегація провела важливі позасесійні заходи, зокрема, разом із Українським інститутом відкрила виставку «Листівки з України» — проєкт, що демонструє шкоду, завдану українській культурі росією з початку повномасштабного вторгнення. Виставку урочисто відкрили Генеральний секретар Ради Європи, Президент Парламентської Асамблеї, Міністр закордонних справ Литви, Голова Комітету Міністрів, а також її авторка, народна депутатка Євгенія Кравчук і голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко.

На стендах представлені фотографії культурної спадщини України, якими вони були до та після повномасштабного вторгнення росії. Також презентовано книги, що постраждали від ракетного обстрілу Харківської друкарні «Віват» — як символ культурних та інтелектуальних втрат України через російський терор.

«Одне із завдань літньої сесії ПАРЄ — вкотре нагадати європейським парламентаріям про те, що російсько-українська війна — це війна не так за територію, як за національну самобутність, за майбутнє України. Нагадати, що рашисти воюють не лише на полі бою, їхні ракети нищать нашу інфраструктуру, заклади освіти, бібліотеки, музеї», — зазначила народна депутатка Ірина Констанкевич та додала, що українські парламентарії подарували Президенту ПАРЄ Теодоросу Русопулосу картину з пошкодженої російськими бомбами Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Також запрацював проєкт віртуальної реальності «Жити війною» про моторошні реалії життя українців в умовах війни. Завдяки спеціальним 3D-шоломам кожен може на власні очі побачити Україну сьогодення, що потерпає від російської військової агресії.

У вівторок Бюро ПАРЄ офіційно затвердило створення Нетворку (мережі) для допомоги українським дітям. Про це повідомила Віцепрезидентка ПАРЄ, членкиня української делегації Олена Хоменко, яка анонсувала захід, присвячений його запуску, що відбудеться у четвер.

«Нагадаю, що відтепер в Асамблеї діятиме постійний орган — Нетворк, який опікуватиметься проблемами всіх дітей України: депортованих та насильницьки переміщених росією, тих, що перебувають під тимчасовим захистом в країнах-членах Ради Європи, та тих, хто залишається в Україні попри все», — зазначила парламентарка. До Нетворку ввійдуть делегати від кожної із 46 держав-членів Ради Європи, а також представники кожного комітету Асамблеї.

«Вірю в роль ПАРЄ як фасилітатора співпраці в парламентському вимірі та на рівні міжнародних організацій заради пошуку ефективного механізму повернення наших дітей додому. Дякую колегам із Асамблеї за підтримку моєї ініціативи та відданість питанню українських дітей!» — підкреслила Олена Хоменко.

Керівниця української делегації Марія Мезенцева-Федоренко розповіла про визначну подію на майданчиках ПАРЄ — нагородження переможців Премії Вігді, першої в історії премії з розширення прав та можливостей жінок.

«Дуже пишаюсь, що Комітет Асамблеї з питань рівності та недискримінації, який я маю честь очолювати, разом із урядом Ісландії кілька місяців тому започаткували цю важливу місію. Вітаю цьогорічних переможців — Жіночий центр «Ірида» (Греція), діяльність яких зосереджена більш ніж у 50 країнах світу та націлена на захист жінок та дітей, постраждалих від бідності, соціальної ізоляції та гендерного насилля. Впевнена, що незабаром і українські організації стануть переможцями премії, адже стійкість саме українських жінок зараз надихає увесь світ!» — зазначила керівниця делегації. 

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.