Парламентаризм є основою демократичних держав, забезпечує представництво народу у процесі прийняття рішень, відіграє ключову роль у контролі за діяльністю виконавчої влади, розробці та ухваленні законів, а також у забезпеченні прозорості та підзвітності уряду перед громадянами. Цей день нагадує про значення діалогу, співпраці та компромісу у розв’язанні суспільних проблем.

Історія парламентаризму налічує століття, і кожна країна має власні унікальні традиції та особливості. У світі налічується понад 190 національних парламентів. Це також кількість суверенних держав, які є членами Організації Об’єднаних Націй, оскільки майже всі країни мають власні національні законодавчі органи. Є дві форми цього представницького органу законодавчої влади: однопалатні та двопалатні парламенти. За даними ООН, із 193 держав-членів ООН у 79 країнах діє двопалатна система, а в 114 країнах — однопалатна. Тож наявні у світі 272 палати налічують майже 46 000 членів. При цьому 26,2% членів парламентів світу — жінки, а 28,1% — молодше 45 років.

Міжнародний день парламентаризму також нагадує про важливість міжпарламентської співпраці. Міжпарламентський союз (МПС), заснований 1889 року, є однією з найстаріших міжнародних організацій, що об’єднує парламенти різних країн, сприяє обміну досвідом, знаннями та кращими практиками серед парламентів, підтримуючи їх у виконанні своїх функцій. МПС має 179 членів і 13 асоційованих членів.

Україна приєдналася до МПС у 1999 році, ставши активним членом цієї організації. Український Парламент, Верховна Рада, бере участь у численних заходах і програмах МПС, спрямованих на обмін досвідом, розвиток законодавчих ініціатив і підвищення ефективності парламентської роботи. Участь у МПС дає можливість Україні співпрацювати з парламентами інших країн, обговорювати глобальні виклики та шукати спільні рішення.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото із сайту Укрінформ.