Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала членам делегації за особистий візит в Україну. На її думку, це дуже важливо, бо дає чіткіше розуміння тих проблем і викликів, з якими Україна зустрічається щодня. Під час зустрічі йшлося про нагальні потреби України, євроінтеграцію, вибори у Європі, зокрема у Франції, і як їхні результати вплинуть на підтримку України.

«Ми всі зараз уважно стежимо за тим, що відбувається після виборів у Франції. Сподіваємося, що підтримка Франції збережеться. Бо ми зараз у дуже скрутному становищі, у ситуації, коли потрібні термінові рішення. Думаю, багато наших друзів не усвідомлюють нагальність ситуації», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, зараз, коли йдеться про відновлення України, усі думають, що стадія виживання уже позаду й можна зосередитися на відновленні. «Але це не так. Ми все ще у режимі виживання. Ситуація навіть складніша, ніж була, наприклад, торік. Бо з проблемами після російських атак на нашу енергетику, коли ми маємо лише по п’ять годин електроенергії на день, ми не можемо говорити про підтримку економіки, про надходження податків у бюджет. Як людям при цьому виживати?» — акцентувала Голова Комітету. За її словами, така складна ситуація в Україні може створити й додаткові проблеми в Європі. Оскільки це може означати нову хвилю біженців з України, але не лише це. Щоб досягти успіху у цій війні, союзники мають підтримати Україну військово та технологічно. «Ця війна дуже технологічна. Ми не можемо конкурувати з росією за кількістю солдатів, але можемо переважити технологічно», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона акцентувала, що обмеження з боку західних партнерів на використання Україною наданої зброї створює додаткові труднощі: «Ми нарешті можемо використовувати західну зброю для ураження російських цілей на Харківському напрямку. І це чудово, бо це допомагає нам врятувати життя. Але скільки життів ми втратили перед тим, як отримали цей дозвіл».

Голова Комітету переконана, що напередодні саміту НАТО всім союзникам важливо усвідомити, що лише членство України в Альянсі може створити тривалий мир на континенті та суттєво вплинути на розклад сил у світі. Тому путін має отримати чіткий та однозначний сигнал, що Україна стане членом НАТО: «Інакше він використовуватиме всі можливості поглибити розбіжності всередині Альянсу щодо України. І ця війна триватиме невизначено довго».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.