Документ містить безпрецедентні положення щодо підтримки нашої культури та збереження української ідентичності.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця Голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук, яка стала авторкою цього документа.

«Резолюція засуджує систематичну державну політику русифікації, що здійснюється рф з 2014 року на окупованих територіях України, включно із запереченням української культурної ідентичності, мови, літератури та історії. Чітко закріплено, що навмисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну ідентичність», — зазначила політикиня.

Вона наголосила, що резолюція закликає держави-члени:

- ратифікувати конвенції Ради Європи про захист культурної спадщини;

- посилити санкції за свавільні військові руйнування, не виправдані «нагальною військовою необхідністю»;

- розширити сферу свого правового регулювання, включивши до неї порушення проти культурної спадщини, зокрема культурні чистки;

- передбачати повне відшкодування на основі міжнародного права, зокрема шляхом реституції, компенсації, реабілітації, сатисфакції та гарантій неповторення руйнувань;

- зміцнювати здатність боротися з незаконним обігом культурних цінностей тощо.

«Окрім того, держави-члени організації допомагатимуть Україні: збирати, фіксувати, документувати та зберігати докази злочинів, скоєних рф проти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини в Україні, в тому числі з метою оцінки збитків та отримання репарацій; оцифровувати об’єкти культурної спадщини та власності; розбудовувати інституційну спроможність для забезпечення найкращого використання фінансування, покращення управління спадщиною та здійснення реконструкції; розробляти проєкти для культурної спадщини, підтримки культурної життєздатності та культурних обмінів», — поінформувала народна депутатка.

За її словами, резолюція є важливим фундаментом для того, аби відповідальність для росії за зазіхання на нашу ідентичність настала.

«Уже розпочинаємо роботу над імплементацією! Я вдячна нашій команді, усім українським і зарубіжним фахівцям та експертам за величезну роботу над доповіддю та резолюцією. Це наш спільний успіх», — підсумувала Євгенія Кравчук.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.