Наразі у співпраці з Міноборони, з Генштабом, ВСП та Офісом Генерального прокурора триває робота над підготовкою законопроєкту до другого читання. Повноваження Військової поліції не поширюватимуться на цивільних громадян, а стосуватимуться виключно військовослужбовців і резервістів, які на час зборів прирівнюються до військовослужбовців.

Про це розповів народний депутат, Голова парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

«Попри війну, в Україні немає комплексної системи військової юстиції, хоча вона є майже в усіх країнах, які пережили воєнні конфлікти. Ми вивчили міжнародний досвід і вирішили створити Військову поліцію, яка буде сформована на базі Військової служби правопорядку, де вже працюють навчені та професійні кадри. Створюючи новий державний орган, ми пропонуємо надати йому певні правоохоронні функції, що пов’язані із здійсненням оперативно-розшукової діяльності та проведенням виключно за дорученням слідчого окремих слідчих дій. Зокрема, саме Військова поліція буде допомагати нашим органам досудового розслідування розшукувати осіб, що самовільно залишили частину, та дезертирів», — зазначив парламентарій. Але вкотре підкреслив, що виконання зазначених правоохоронних функцій буде стосуватися виключно злочинів, скоєних військовослужбовцями та резервістами, та ніяк не стосується звичайних цивільних громадян.

Він наголосив, що Військова поліція — це перша важлива складова у створенні цілісної системи військової юстиції в Україні.

«Наразі проводяться консультації з приводу того, у якій формі може існувати і чи буде існувати військова прокуратура як така. Що стосується створення військових судів, то в цьому напрямку запланована робота з Верховним Судом, ВРП та із колегами з парламентського Комітету з питань правової політики. Сьогодні потребує обговорення ініціатива, щоб судді, які розглядають справи військовослужбовців, мали необхідні спеціальні знання в цій галузі», — сказав народний депутат.

Він нагадав, що з початком повномасштабної війни багато суддів пішли добровольцями захищати Україну. Зараз вони мають певні спеціальні знання у військовій сфері, тож шукати кваліфіковані кадри можна серед них.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.