Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Президентка Республіки Словенія Наташа Пірц Мусар, яка прибула до України з візитом, вшанували пам’ять народних депутатів України й працівників Апарату Верховної Ради України, які загинули внаслідок російської збройної агресії, та пам’ять військовослужбовців Національної гвардії України, які поклали свої молоді життя, захищаючи державу, закон та людську гідність під час несення служби біля Верховної Ради України 31 серпня 2015 року.

Від імені Українського Парламенту Голова Верховної Ради України висловив вдячність Словенії за фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Він зауважив, що Україна цінує всю надану підтримку.

Окремо Руслан Стефанчук відзначив важливість участі Словенії у Глобальному Саміті миру.

У фокусі уваги — і тема відбудови України. «Нині маємо вже реалізовані Словенією проєкти, зокрема, відбудову реабілітаційних центрів у Харкові та Житомирській області, реконструкцію лікарні у м. Ізюм», — зауважив Голова Верховної Ради України, додавши, що Україна розраховує на розширення такої взаємодії.

Водночас Спікер Парламенту України подякував Словенії за долучення до всіх 14 пакетів санкцій. «росію можна перемогти, зокрема, тоді, коли ми завдамо рф економічного болю та

Також сторони обговорили розробку міжнародного компенсаційного механізму. «Саме росія, путін і путінський режим мають отримати чек за цю війну», — акцентував Руслан Стефанчук.

Насамкінець значну увагу сторони приділили початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу, що є історичним моментом, та шлях України до членства в Організації Північноатлантичного договору.

Зі свого боку, Наташа Пірц Мусар запевнила у подальшій підтримці України та відзначила останнє рішення Уряду Словенії про виділення п’яти мільйонів євро на гуманітарні ініціативи.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.