На їх основі вже створено певні онлайн-сервіси та аналітичні модулі, якими користуються українці.

Але ніщо не стоїть на місці. І цей напрям теж без-упинно розвивається. Для цього постійно залучаються спеціалісти з креативним підходом та інноваційним мисленням при роботі з відкритими даними.

Саме таких людей і об’єднав щорічний Open Data Hackathon. Учасники проходили воркшопи, вирішували завдання, а також створювали та презентували свої стартапи. У фіналі хакатону опинились 10 команд з рішеннями, які спрямовані на покращення надання медичних послуг, економічного зростання, вирішення соціальних проблем та протидію корупції.

Критеріями для оцінювання членами журі стали такі показники, як: інноваційність ідеї; використання відкритих даних; потенціал конкурентоспроможності та впливу; прогрес учасників упродовж хакатону; наявність фахової команди та якісна презентація.

Отже, переможцями хакатону було визначено:

«Струм» — профорієнтаційна платформа для підлітків і батьків. У ній є актуальна інформація про ринок праці, можливості навчання, стажування та практики, а також гейміфікований алгоритм для допомоги з вибором професії;

CrimeDataLab — платформа аналізу офіційної статистики щодо протидії злочинності. Вона допомагає оцінювати ефективність правоохоронних і судових органів та поєднує інтерактивні дашборди, ШІ-помічник для роботи з даними й інструменти data science;

«ТУТ Здоров’я» — ШІ-помічник у форматі чатбота, який допомагає користувачам із пошуком сімейного лікаря, безоплатних ліків за програмою «Доступні ліки» та медичних послуг.

Ці команди здобули місце в майбутньому Open Data Accelerator, де боротимуться за загальний грантовий фонд у понад 5 800 000 гривень та призи від партнерів.

Open Data Hackathon реалізується за підтримки Міністерства цифрової трансформації та завдяки проекту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev. Виконавчий партнер у реалізації проекту — організація SocialBoost.

Вдосконалюємось задля розвитку країни!

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Open Data Hackathon — захід, що об’єднує провідних розробників, аналітиків, дизайнерів та активістів для створення інноваційних рішень на основі відкритих даних. Організований

Міністерством цифрової трансформації України спільно з міжнародними партнерами хакатон — платформа для пошуку нових ідей і технологій, що сприяють розвитку відкритих даних у різних сферах життя.

Головна мета Open Data Hackathon — стимулювання використання відкритих даних для розробки інноваційних сервісів та продуктів, які можуть покращити життя громадян і підвищити ефективність державного управління, створення прототипів рішень у таких сферах, як охорона здоров’я, освіта, екологія, транспорт, енергетика та інші.

Open Data Hackathon — це захід, що об’єднує програмістів, аналітиків, дизайнерів, активістів та інших спеціалістів для створення інноваційних рішень на основі відкритих даних.

Особливості Open Data Hackathon

Відкриті дані: учасники використовують дані, які є у вільному доступі, надані державними установами або приватними компаніями. Це можуть бути дані про екологію, здоров’я, транспорт, енергетику тощо.

Інноваційні рішення: мета хакатону — створення нових продуктів і сервісів, які можуть мати значний вплив на різні сфери життя, такі як охорона здоров’я, освіта, екологія, транспорт, економіка та інші.

Командна робота: учасники об’єднуються в команди, кожна з яких працює над власним проєктом. Це сприяє обміну знаннями та навичками серед різних спеціалістів.

Навчання та наставництво: учасники хакатону отримують можливість вчитися у провідних експертів, відвідувати майстер-класи та лекції, отримувати зворотний зв’язок та поради від менторів.

Призи та визнання: найкращі проєкти отримують призи, а також можливість залучення інвесторів та підтримки з боку державних органів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.