Серед вивезених до російських музеїв об’єктів були фрески, посуд, предмети побуту та ікони. Також стало відомо про незаконне будівництво на місці зруйнованої пам’ятки світової спадщини.

За словами заступниці Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, на місці історичної пам’ятки тепер імперський «театр». Депутатка нагадала про ухвалену Резолюцію ПАРЄ щодо геноцидного наміру росії у знищенні української культурної спадщини та ідентичності. У документі йдеться: з 2014 року в Криму відбуваються масові грабежі, зокрема предметів і картин кримськотатарського народу. Багато російських окупантів нібито залишають Крим з культурними цінностями, і понад 1000 таких артефактів з кримських музеїв було вивезено до росії у період 2014-2020 років. Понад 500 000 кримських музейних предметів були внесені до російських музейних каталогів. Крім того, понад 12 000 пам’яток кримської історії та культури були додані до державного реєстру об’єктів культурної спадщини росії.

Незаконні археологічні дослідження (у тому числі під водою) проводяться без перевірки чутливості контексту або представлення результатів, як, наприклад, у зв’язку з будівництвом траси «Таврида» для з’єднання Керченського мосту з Кримом для російської військової окупації півострова, що призвело до знищення мусульманських місць поховань.

«А у травні 2023 року з’явилася інформація про те, що з Херсонеса вперше вивезли золоті артефакти візантійського періоду і незаконно вивезли з Криму для музейної виставки... росія не лише руйнує і грабує, а й привласнює, видає за своє — «исконно русское». Дякую представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Тамілі Ташевій та експертці Кримського інституту стратегічних досліджень (КІСД) Ельмірі Аблялімовій за допомогу у підготовці документа. Світ має знати правду. Як наше скіфське золото було повернуто в Україну, так і інші скарби півострова будуть вдома. І справедливість буде відновлена. Це вже відбувається в межах ЄСПЛ, де українська команда продовжує відстоювати нашу справу», — зазначила Євгенія Кравчук.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Культурна спадщина загалом і пам’ятки архітектури мають глибокий вплив на суспільство. Це допомагає зберегти історичну пам’ять, підтримувати національну ідентичність, стимулювати економічний розвиток, сприяти освіті та науковим дослідженням. Збереження і захист архітектурної спадщини є важливим завданням, яке потребує уваги та підтримки з боку держави, громадськості та міжнародної спільноти.

Збереження пам’яток архітектури в Україні регулюється низкою законодавчих актів. Ось основні з них:

- Закон України «Про охорону культурної спадщини». Це основний нормативний акт, який регулює питання охорони культурної спадщини в Україні, визначає порядок виявлення, обліку, дослідження, збереження, використання та популяризації об’єктів культурної спадщини;

- Закон України «Про музеї та музейну справу». Регулює діяльність музеїв, які часто є власниками та хранителями пам’яток архітектури;

- Закон України «Про архітектурну діяльність». Регулює архітектурну діяльність в Україні, включно з питаннями проєктування, будівництва та реконструкції об’єктів архітектури. Забезпечує їхню збереженість та автентичність;

- Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Регулює питання планування та забудови територій, включно з охороною пам’яток архітектури та історико-культурних заповідників;

- Кримінальний кодекс України. Передбачає відповідальність за порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Зокрема, стаття 298 Кримінального кодексу встановлює кримінальну відповідальність за незаконне знищення, руйнування або пошкодження пам’яток історії чи культури.

Україна є учасницею низки міжнародних договорів і конвенцій у сфері охорони культурної спадщини, а саме Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини (ЮНЕСКО) і Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини. Ці міжнародні договори є частиною національного законодавства та впливають на політику і практику охорони пам’яток архітектури в Україні.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.