«Тисячі українців залишаються у російському полоні. Такі фільми потрібно дивитися. Важливо чути від наших військових про події. Важливо бачити їхні емоції. Світ має знати, що відбувається останні десять років. Останні два роки», — наголосив під час презентації Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Водночас він зауважив, що Рада Європи — один із основних партнерів України у питанні відновлення справедливості: «І коли ми говоримо про Маріуполь й «Азовсталь» — це насамперед про справедливість і повернення всіх наших».

Із Президентом ПАРЄ Теодоросом Русопулосом у межах презентації фільму Перший віцеспікер обговорив питання утримання українських полонених, адже російський агресор порушує права людини.

«Голос наших воїнів має бути почутий усіма. Усіма, хто так само, як і Україна, прагне тривалого та всеосяжного миру, безпекової стабільності та справедливості. Цього заслуговує український народ — цього заслуговують мужні Герої України», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

До складу делегації також входять народні депутати України:

Перший заступник Голови Комітету організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вячеслав Рубльов, голова підкомітету з питань прав і свобод осіб, які порушено внаслідок тимчасової окупації, внутрішньо переміщених осіб та осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Олексій Кузнєцов, голова підкомітету з питань забезпечення діяльності народних депутатів України Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Олег Синютка, член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Михайло Соколов.

ДОВІДКОВО

Документальний фільм «Люди зі сталі» показує лінію фронту нинішньої війни в Україні очима солдатів, які борються за свободу, а також особисті історії їхніх родичів, які сподіваються на звільнення полонених із російського полону.

Приблизно 2 000 українських полонених залишаються у полоні терористичної російської федерації та зазнають психологічного насильства, катувань, зґвалтувань і вбивств.

У Маріуполі, який із 2 березня 2022 року оточений російськими військами, жінки та маленькі діти місяцями ховалися від бомбардувань, артилерійських обстрілів та заборонених фосфорних і хімічних бомб.

Захисники Маріуполя ділилися із цивільними своїми запасами їжі, води та медикаментів, поки не змогли їх евакуювати.

Героїчні українські воїни Маріупольського гарнізону залишалися та утримували позиції на території «Азовсталі» — до останнього пострілу, без води, їжі та медикаментів. Їх стали називати «Людьми зі сталі».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.