28 червня 2024 року в продовження налагодження двосторонньої співпраці між комітетами у м. Лісабон Португальської Республіки Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду зустрівся з Президентом Комітету Асамблеї Португальської Республіки з аграрних питань та риболовства Емілією Cеркейрою та депутатами цього Комітету.

Під час зустрічі обговорили питання, які надважливі для підтримки продовольчої безпеки у світі, зокрема проблеми експорту та логістики української агропродукції, шляхи налагодження зав’язків між Україною та Португалією для взаємовигідної торгівлі аграрною продукцією.

Також Голова Комітету Олександр Гайду закликав португальських колег про необхідність засудження і припинення будь-якої співпраці та торгівлі з країною-агресором та поінформував про вплив безпідставної терористичної війни росії проти України на роботу українських аграріїв.

Водночас Олександр Гайду запропонував долучитися до позиції Республіки Польща та Литовської Республіки щодо закликання європейських інституцій та інших країн—членів Європейського Союзу до повної заборони транзиту та імпорту російської і білоруської сільськогосподарської продукції, натомість збільшити закупівлі української аграрної продукції для стабілізації цін на ринку.

Також поспілкувались про шлях України до членства у Європейському Союзі та досвід Португалії як члена ЄС іще з 1986 року.

Зазначалося, що для Португалії членство в ЄС дало змогу консолідувати свою демократичну політичну систему та сприяло економічному розвитку республіки. Тому португальські колеги дали свої рекомендації щодо імплементації європейського законодавства та реформування державного управління.

Депутати Комітету Асамблеї Португальської Республіки з аграрних питань та риболовства, як представники різних політичних сил, запевнили у всебічній підтримці України у протистоянні з росією та на шляху до вступу до Європейського Союзу.

Голова Комітету Олександр Гайду подякував португальським колегам за запрошення та зазначив, що такі взаємовідносини між комітетами є важливими на євроінтеграційному шляху України для виконання вимог та стандартів ЄС, а також у розширенні та налагоджені співпраці в аграрній сфері.

У зустрічі також взяли участь депутати Комітету Асамблеї Португальської Республіки Педро Дос Сантос Фразау, Жоау Пауло Граса, Кларісс Кампос, Амаркар Алмейда та інші.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.