У 2024 році ми знайшли достатню кількість джерел фінансування для покриття дефіциту держбюджету України. Станом на зараз коштів для всіх соціальних виплат повністю достатньо.

Про це заявила народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань бюджету Леся Забуранна.

«Сьогодні всі видатки, які не стосуються безпеки та оборони, ми покриваємо за рахунок міжнародної підтримки. Це програми співпраці з МВФ і допомога іноземних партнерів, як-от ЄС США, Канада, Японія, Європейський банк реконструкції та розвитку тощо. При цьому співпраця з МВФ важлива передусім тим, що це певною мірою індикатор того, що з країною можна працювати, в неї вкладають гроші. Адже МВФ ретельно перевіряє і видаткову частину бюджету, і прозорість використання коштів, і, відповідно, виробляє так званий знак якості та фактично формує прогрес у подальшій співпраці з іншими партнерами», — зазначила політикиня.

Вона додала, що в 2022-2024 роках фактично основні донори України ухвалювали не однорічні, а довгострокові програми підтримки.

«Думаю, що і на 2025 рік ці джерела фінансування будуть продовжені. Якщо ми говоримо про Європейський Союз, то програма співпраці з ним розрахована до 2027 року. З МВФ — програма на три роки. Тож перелік наших партнерів плюс-мінус буде такий самий, як і цього року», — наголосила народна депутатка.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.