За результатами цього експерименту до другого читання буде внесено зміни в законопроєкт № 10399, що запроваджує перехідний період, коли в Україні залишатиметься держзамовлення і водночас буде поступово впроваджуватися система державних грантів.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

«У найближчі тижні уряд має ухвалити постанову, яка експериментально запровадить гранти на навчання у закладах вищої освіти. Таким чином ми побачимо, що обиратимуть діти, ми будемо намагатися їх фінансово стимулювати обирати потрібні для держави професії. За результатами експерименту з грантовим вступом ми зможемо зробити висновки й правильно підкорегувати до другого читання законопроєкт № 10399, щоб він був ухвалений до кінця цього року й запрацював уже з наступного року», — зазначив політик.

За його словами, повний перехід на систему державних грантів або пільгового кредитування одночасно зі скасуванням державного замовлення видається дещо ризикованим.

«Наші абітурієнти часто обирають професії, що зараз вважаються «модними», тож держава ризикує втратити дуже важливі спеціальності, які є непопулярними. Законопроє-ктом № 10399 ми намагаємося запровадити перехідний період, коли в Україні буде залишатися держзамовлення, особливо на ті спеціальності, яких потребує держава і де держава, наприклад, є монополістом у виплаті зарплати: учителі, медики, енергетики, спеціалісти для Укрзалізниці тощо», — зазначив парламентарій.

За його словами, сьогодні в Україні збільшується держзамовлення, наприклад, на воєнні науки, на спеціальності, що пов’язані з воєнною промисловістю.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.