Комітет з питань правоохоронної діяльності на засіданні 27 червня 2024 року розглянув проєкт Закону України «Про внесення змін до статей 221 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо законодавчого врегулювання питання про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки» (реєстр. № 10196), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроєкту є законодавче удосконалення механізму притягнення осіб до адміністративної відповідальності за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статей 221 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачено надати право:

- уповноваженим особам Національної поліції України складати протоколи про адміністративні правопорушення, що визначені статтею 173-3 КУпАП;

- суддям районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів розглядати справи про адміністративні правопорушення, що визначені статтею 173-3 КУпАП.

Прийняття вказаного законопроєкту усуне законодавчу прогалину у законодавстві, яка унеможливлює притягнення осіб до адміністративної відповідальності за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки, а також сприятиме єдиному правозастосуванню.

За наслідками розгляду законопроєкту Комітет рекомендував Верховній Раді України проєкт Закону України «Про внесення змін до статей 221 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо законодавчого врегулювання питання про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки» (реєстр. № 10196) прийняти за основу та в цілому як Закон.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.