У Страсбурзі у Раді Європи, 2-3 липня, відбувся Діалог високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях уперед у повоєнний період», участь у якому взяла українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком. Головними темами Діалогу були належне демократичне врядування в Україні та подальші дії у післявоєнний період.

Як зазначив очільник української парламентської делегації Перший віцеспікер Олександр Корнієнко — це надзвичайно важливий захід задля євроінтеграційного шляху України та зміцнення демократії у нашій державі.

«Під час діалогу ми зосередили нашу увагу на обговоренні перспективи реформ, удосконалення та приведення у відповідність із європейськими стандартами нашої законодавчої бази. Зокрема, ключові теми, які порушували з колегами, — це децентралізація та вибори, що є фундаментальними аспектами демократії, особливо у післявоєнний період», — акцентував Олександр Корнієнко.

Своєю чергою, заступник Генерального секретаря Ради Європи Бйорн Берге, відкриваючи роботу Діалогу, підкреслив: «Ми маємо спільне розуміння, волю та всі засоби для проведення реформ, які забезпечать діяльність сильних, стабільних та демократичних інститутів в Україні на довгострокову перспективу, та які принесуть користь для всіх українців».
Олександр Корнієнко повідомив, що за результатами третього Діалогу разом із Бйорном Берге була підписана Спільна Декларація, у якій, зокрема, йдеться про:

- засудження широкомасштабного російського вторгнення в Україну;

- підтримку досягнення стійкого та справедливого миру, що ґрунтується, зокрема, на Українській формулі миру;

- високе оцінювання провідної ролі Верховної Ради України в процесі децентралізації;

- підкреслену цінність співпраці між Україною та Радою Європи у стабільному просуванні нашої держави на шляху до ЄС;

- переконання, що обговорення, які спрямовані на забезпечення реалізації виборчих прав, інших політичних та похідних прав у контексті повоєнних виборів, зроблять важливий внесок в організацію безпечних, вільних та чесних виборів, як тільки це стане можливим.

 

Член української парламентської делегації, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін повідомив, що важливими темами під час обговорення були продовження децентралізації та відновлення самоврядування на деокупованих територіях України. «Парламентський комітет презентував своє бачення у цих процесах, яке збігається з переважною більшістю представників українських органів місцевого самоврядування, зокрема, для територій з давньою окупацією», — зазначив народний депутат. Він також підкреслив, що реформа децентралізації є одним з головних пріоритетів у діяльності українського Парламенту.

Своєю чергою, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір повідомила, що за результатами Діалогу було чітко окреслено кроки та дії, які потрібно здійснити до кінця 2024 року для суттєвого вдосконалення системи самоврядування в Україні. «Україна високо цінує співпрацю з Радою Європи, яка протягом багатьох років надає підтримку демократичним реформам в нашій країні. Впевнена, що співпраця з Радою Європи стане запорукою проведення демократичних виборів та сприятиме подальшому розвитку України як правової держави», — підкреслила народна депутатка.

Підсумовуючи результати Діалогу, Олександр Корнієнко запевнив, що український Парламент продовжить посилено працювати над законопроєктами, пов’язаними з демократичним врядуванням, розвитком місцевого самоврядування та проведенням повоєнних виборів. «Обговорення вже зараз цих тем, враховуючи сучасні виклики, однозначно сприятимуть успішній реалізації проведення виборів у повоєнний час та зміцнення органів місцевого самоврядування», — наголосив він.

Перший віцеспікер висловив вдячність організаторам за проведення Діалогів на базі Ради Європи: «Ми спільно робимо важливі кроки, зокрема щодо удосконалення законодавчої бази у сфері багаторівневого врядування в Україні».

Насамкінець Олександр Корнієнко наголосив:

«Водночас хочу подякувати українському народові, Героям, які продовжують в цей час захищати демократичні та європейські цінності та нашу Україну. Будь-яке досягнення завдяки їм і заради них — заради успішного майбутнього нашої держави».

Довідково. Діалог високого рівня (Діалог) був започаткований у штаб-квартирі Ради Європи у листопаді 2022 року. Його метою є обговорення реформ демократичного врядування в Україні та досягнення широкої згоди щодо подальших дій з удосконалення законодавчої бази у світлі європейських стандартів та статусу України як країни-кандидата на вступ до ЄС.

До складу української делегації, що брала участь у дискусіях, увійшли народні депутати України:

Перший заступник Голови Комітету організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування В’ячеслав Рубльов, голова підкомітету з питань прав і свобод осіб, які порушено внаслідок тимчасової окупації, внутрішньо переміщених осіб та осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Олексій Кузнєцов, голова підкомітету з питань забезпечення діяльності народних депутатів України Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Олег Синютка, член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Михайло Соколов.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.