Перші презентації політики розвитку українських виробників «Зроблено в Україні», які відбулися в Житомирській та Київській областях на платформі Комітету з питань економічного розвитку, прокоментував ініціатор заходу — заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський:

«Коли в одному місці збираються пів сотні промисловців, урядовці, народні депутати України та керівники громад — чекай або грандіозного скандалу, або чогось справді потужного.

Мета цієї політики — у подоланні бідності та переходу України в клуб заможних держав. Справжня незалежність і боєздатність починається з економіки.

Якщо більш експертно, то метою є збільшення в довгостроковій перспективі частки переробної промисловості у ВВП з 8% до 20%. Власне, цей показник, як правило, відрізняє бідні сировинні країни від економічно розвинених і стійких.

Існуючі програми розвитку українських виробників можна розділити на три великі напрямки. Це розвиток виробництва через формування попиту на українські товари, сприяння інвестиціям у промислове виробництво та підтримка несировинного експорту.

Чи достатньо цих програм і політик? Очевидно, що ні. Українські виробники поки що не отримують від держави і десятої частки того, що мають їхні конкуренти в ЄС, Туреччині чи інших розвинених країнах. Але початок покладено.

Чому це важливо під час війни?

До 40% коштів, витрачених громадами на українську техніку, повертається в бюджети різних рівнів. У тому числі в бюджети громад. Кошти йдуть на потреби громад і на ЗСУ.
Купівля кожної одиниці української техніки запускає роботу довгого ланцюга промислових підприємств, задіяних у виробництві окремих деталей.

Це робота та гідні зарплати для мільйонів українців в умовах війни».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

У рамках ініційованої Президентом України програми «Зроблено в Україні» у Києві розпочалося всеукраїнське роуд-шоу «Українська техніка для громад». Каталог, де зібрано пропозиції від виробників пасажирського транспорту, комунальної та спецтехніки, містить 255 одиниць найменувань техніки, виготовлених на 32 підприємствах у 14 областях України.

Основна мета програми — інформування керівників і замовників у громадах про те, що українські виробники можуть задовольнити майже 100% потреб будь-якого міста чи села у комунальній та спеціальній техніці, громадському транспорті тощо. Закупівля техніки українського виробництва створює робочі місця в громадах по всій країні та забезпечує додаткові податкові надходження до місцевих бюджетів. Запчастини завжди доступні в Україні, що усуває проблеми з постачанням імпортних компонентів, спрощує логістику. Отже, ефективний життєвий цикл техніки українського виробництва стає довшим.

Каталог української техніки для громад створено в рамках реалізації політики підтримки українських виробників «Зроблено в Україні» та закону про локалізацію як інструмент інформування громад про наявних місцевих виробників техніки.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.