На запрошення Спікерки литовського Сеймасу Вікторії Чмілітє-Нільсен Україну під час офіційних церемоній представила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Так, у День державності Литви на центральній площі Вільнюса перед президентським палацом було піднято прапор країни. На церемонії, крім Олени Кондратюк, були присутні чинний і колишні президенти Литви, президент Естонії Алар Каріс, спікерки литовського і польського парламентів, Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

«Литва — відданий друг і партнер України. Ми надзвичайно вдячні Литві за безпрецедентну допомогу, яку ця країна надала нам з початку повномасштабного вторгнення. Вільнюс виділив уже 1,2 мільярда євро, що становить 2 відсотки ВВП Литви. Це рекордний показник. Крім того, Литва є нашим найвідданішим адвокатом у вступі до ЄС та НАТО», — зазначила Олена Кондратюк.

У ніч з 6 на 7 липня відбувся завершальний концерт тижневого Свята пісні. Це грандіозний фольклорний фестиваль, якому цьогоріч виповнилося 100 років. Привітати литовців прибули спікери польського Сенату Малгожата Кідава-Блонська, латвійської Саейми Дайга Мієріня, Перший віце-спікер естонського Рійгікогу Тоомас Ківімягі, члени президії Балтійської Асамблеї Енн Еесмаа і Яніс Вуканс.

«Свято пісні в Литві визнано об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО. Це справді головне свято в країні — свято національної ідентичності! Воно об’єднує всі покоління литовців з усіх континентів. На цьогорічне свято, наприклад, з’їхалися литовці з 29 країн світу», — розповіла Віцеспікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Україна цінує важливість збереження національної ідентичності і по-доброму заздрить Литві, яка змогла пронести співочий код нації крізь десятиліття радянської окупації. Щаслива розділити з литовцями це свято і представити на ньому наш код нації — вишиванку!», — зазначила Олена Кондратюк.

У Святі пісні взяли участь 35 тисяч учасників і 1,5 тисячі колективів.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк перебувала з офіційним візитом у Литві на запрошення спікерки литовського Сеймасу Вікторії Чмілітє-Нільсен.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.