Про це повідомила Віцеспікерка Олена Кондратюк за підсумками зустрічі з Міністеркою праці та соціальної політики Італії Мариною Ельвірою Кальдероне.

Італія входить до п’ятірки країн ЄС, які прихистили найбільше вимушених переселенців з України. Під захистом у цій країні перебуває 191 тис. наших громадян.

«Закладений бюджет на фінансування програми тимчасового захисту на 2024 рік становить 274 млн євро. Запланована дата завершення надання підтримки — грудень 2024 року. Вона буде продовжена і в наступні роки, з огляду на ухвалення Радою ЄС рішення про тимчасовий захист українців до 4 березня 2026 року», — зазначила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Своєю чергою Марина Ельвіра Кальдероне наголосила, що Італія, як країна «Великої сімки», надала Україні понад 2 млрд євро двосторонньої допомоги.

Сторони також обговорили страшні наслідки російської масованої ракетної атаки по найбільшій у Європі дитячій клініці «Охматдит», Києву, Дніпру, Кривому Рогу. Лише у столиці України 31 людина загинула, серед них діти, ще 117 постраждалих.

«росія не жаліє засобів, щоби завдавати шкоди навіть дітям. Це жахливі картини, і нам нічого не залишається, як підтримувати Україну — так, як ми тільки можемо», — підкреслила Міністерка праці та соціального захисту Марина Ельвіра Кальдероне. Вона зауважила, що відверто шокована цим терором.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

 

Приймуть на літній відпочинок українських дітей, постраждалих від війни

Про це Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк домовилася з Міністеркою праці та соціальної політики Італії Мариною Ельвірою Кальдероне.

«Звернулася до Міністерства з проханням прийняти на літній відпочинок і психологічну реабілітацію українських дітей, особливо з прифронтових територій! 266 дітей віком від 3 до 17 років візьмуть на відпочинок до Італії», — повідомила Олена Кондратюк.

Сторони детально обговорили програми соціальної допомоги для України. Зокрема можливість підтримки у наданні соціального житла для внутрішньо переміщених осіб і тих, хто повертається з-за кордону.

«Подякувала пані Міністру та італійському Уряду за турботу про українців в Італії — можливість мати доступ до ринку праці, профорієнтації та перекваліфікації, мовних курсів, соцзахисту та медичних послуг. Дуже важливо не залишати наших людей сам на сам під час війни з тими труднощами, з якими вони стикнулися, опинившись далеко від дому», — підкреслила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Також обговорювали наступну Конференцію з відновлення України, яка у 2025-му відбудеться в Італії.

«Очікуємо, що до цього часу міністерства соціальної політики України та Італії укладуть спільну Угоду про соціальне забезпечення», — висловила сподівання Заступниця Голови Верховної Ради.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.