3 липня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України — члени Комітету: Колебошин С. В., Воронов В. А., Гришина Ю. М., Грищук Р. П., Кириленко І. Г., Коваль О. В., Лис О. Г., Павленко Р. М.

У засіданні брали участь народний депутат України Крейденко В. В., народний депутат України Мовчан О. В., представники Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства юстиції України, Фонду державного майна України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Асоціації міст України, ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»,  експерти. Усього 45 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom. osvita.nauka.

Під час засідання були розглянуті питання:

Про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо управління державним або комунальним майном» (реєстр. № 10395 від 08.01.2023), поданий народним депутатом України Безгіним В. Ю. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, представників Міністерства освіти і науки України, Фонду державного майна, народні депутати України — члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо управління державним або комунальним майном (реєстр. № 10395 від 08.01.2023) за наслідками його розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, визначеного головним з опрацювання цього законопроєкту.

Про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності розпорядження майном соціальної сфери та вдосконалення законодавства в сфері оренди» (реєстр. № 11071 від 11.03.2024), поданий народним депутатом України Мовчаном О. В. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, народного депутата України, ініціатора законопроєкту Олексія Мовчана, представників Міністерства освіти і науки України, Фонду державного майна, народні депутати України — члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності розпорядження майном соціальної сфери та вдосконалення законодавства в сфері оренди (реєстр. № 11071 від 11.03.2024) за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, визначеному головним з опрацювання цього законопроєкту, доопрацювати його до другого читання з урахуванням зауважень та пропозицій, висловлених у цьому висновку.

Направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, визначеного головним з опрацювання цього законопроєкту.

Про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері розпорядження державним та комунальним майном» (реєстр. № 10299 від 28.11.2023), поданий народним депутатом України Мовчаном О. В. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши і обговоривши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, народного депутата України, ініціатора законопроєкту Олексія Мовчана, представників Міністерства освіти і науки України, Фонду державного майна України, народні депутати України — члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері розпорядження державним та комунальним майном (реєстр. № 10299 від 28.11.2023, доопрацьована редакція — від 05.02.2024) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

Про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб» (реєстр. № 11281 від 21.05.2024), поданий народним депутатом України Фроловим П. В. та іншими народними депутатами України.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, представників Міністерства освіти і науки України та Фонду державного майна України, народні депутати України — члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 11281 від 21.05.2024) за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, визначеному головним з опрацювання цього законопроєкту, доопрацювати його до другого читання з урахуванням зауважень та пропозицій, висловлених у цьому висновку.

Направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, визначеного головним з опрацювання цього законопроєкту. 

Про проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність» (реєстр. № 10312 від 04.12.2023), поданий народним депутатом України В. Крейденком.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народного депутата України, ініціатора законопроєкту Володимира Крейденка, народні депутати України — члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність (реєстр. № 10312 від 04.12.2023) за результатами його розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроєкту.

Про проєкт Закону України «Про ратифікацію Поправок до Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля» (реєстр. № 0272 від 16.05.2024), поданий Президентом України В. Зеленським.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України — члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону України «Про ратифікацію Поправок до Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля» (реєстр. № 0272 від 16.05.2024) за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підготувати його до другого читання.

Направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, визначеного головним з опрацювання цього законопроєкту.

Про подання об’єднаної Конкурсної комісії та проєкт Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2024 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук».

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення:

- підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо призначення у 2024 році 50 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук переможцям конкурсного відбору;

- внести на розгляд Верховної Ради України подання на призначення у 2024 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук переможцям конкурсного відбору з відповідним проєктом Постанови Верховної Ради України;

- рекомендувати Верховній Раді України включити проєкт Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2024 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених —докторів наук» до порядку денного сесії Верховної Ради України і за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

Про внесення змін до Додатка 3 Рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій «Про конкурси на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених — докторів наук» від 15.12.2021 протокол № 90 зі змінами.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення внести зміни до Додатка 3 «Персональний склад об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук» до Рішення Комітету «Про конкурси на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених — докторів наук» від 15.12.2021, протокол № 90 зі змінами:

призначити секретарем об’єднаної Конкурсної комісії:

Чорнойван Ганну Петрівну — головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, кандидата педагогічних наук;
включити до складу об’єднаної Конкурсної комісії (за згодою) наступних осіб, здійснивши коригування нумерації:

Левчука Олега Миколайовича — провідного наукового співробітника Сектору зведеного планування Науково-організаційного відділу Президії Національної академії наук України, кандидата біологічних наук;

Кузнєцову Світлану Василівну — старшого консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій (технічний експерт).

Про конкурсний відбір робіт на іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук на 2025 рік.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення:

- інформацію про конкурс на призначення у 2025 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук на 2025 рік взяти до відома;

- погодитися з висновками членів об’єднаної Конкурсної комісії, що здійснили технічну експертизу;

- перелік подань на конкурсний відбір іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук на 2025 рік опублікувати в установленому порядку в газеті Верховної Ради України «Голос України» та розмістити на офіційному веб-сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Про затвердження складу робочої групи щодо підготовки проєктів Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених» (реєстр. № 10218 від 06.11.2023) та «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ» (реєстр. № 10424 від 22.01.2024) до другого читання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення затвердити склад робочої групи щодо підготовки проєктів Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених» (реєстр. № 10218 від 06.11.2023) та «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ» (реєстр. № 10424 від 22.01.2024) до другого читання та дозволити голові робочої групи за потреби залучати до участі у роботі робочої групи інших експертів.

Про затвердження складу робочої групи щодо підготовки проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти» (реєстр. № 10279 від 22.11.2023) до другого читання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення затвердити склад робочої групи щодо підготовки проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти» (реєстр. № 10279 від 22.11.2023) до другого читання та дозволити голові робочої групи за потреби залучати до участі у роботі робочої групи інших експертів.

Про затвердження складу робочої групи щодо підготовки проєкту Закону України «Про академічну доброчесність» (реєстр. № 10392 від 08.01.2024) до другого читання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення затвердити склад робочої групи щодо підготовки проєкту Закону України «Про академічну доброчесність» (реєстр. № 10392 від 08.01.2024) до другого читання та дозволити голові робочої групи за потреби залучати до участі у роботі робочої групи інших експертів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.