Так, за повідомленням Міністерства економіки України, сапери з початку року обстежили понад 171,7 тис. га сільськогосподарських земель, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Більш як 156,6 тис. га вже повернули аграріям у господарське використання.

Зазначається, що на Херсонщині вже перевірили і повернули у використання аграріїв майже 60% сільгоспугідь, які були заплановані для обстеження цього року. Загалом по Україні з початку року повернули в господарську експлуатацію більш як 156,6 тис. га земель. Завдяки цьому аграрії знову можуть виїжджати у поля, засівати угіддя, збирати урожай.

За даними обласних військових адміністрацій, планове обстеження сільгосп-земель відбувалося у восьми регіонах країни. Найбільше земель сільгосппризначення обстежено з початку року в:

-  Херсонській області — 146,3 тис. га (у червні — 17,76 тис. га);

-  Харківській області — 11,3 тис. га (у червні — 4,55 тис. га);

-  Миколаївській області — 8,3 тис. га (у червні — 1,67 тис. га).

У міністерстві зазначають, що протягом першого півріччя Україна посилила спроможності у сфері гуманітарного розмінування. На початок 2024-го вже застосовувались 30 машин. У червні — вже 82 машини для розмінування. Збільшення кількості машин для розмінування відбувається, зокрема, завдяки локалізації виробництва іноземних зразків, також використовуються вітчизняні розробки, які після сертифікації будуть запущені в серійне виробництво. Щодо іншої техніки та обладнання для розмінування, вже сьогодні оператори купують техніку українського виробництва.

Також з початку року кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності зросла більш як у півтора раза: на сьогодні сертифіковано вже 43 оператори. Ще 52 перебувають у процесі сертифікації.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.