Він відповідає за зовнішню політику Ватикану.

Розмова почалася з обговорення трагічних подій в Україні. У Ватикані з великим болем та глибоким потрясінням сприйняли ескалацію обстрілів України та удар по дитячій лікарні «Охматдит».

Віцеспікерка українського Парламенту ви-словила вдячність за послідовну і незмінну підтримку України з боку держави Ватикан в умовах збройної агресії росії. Зокрема, в міжнародних організаціях та в наданні гуманітарної допомоги.

«Відзначила успішність зусиль Ватикану у справі повернення українських полонених і депортованих дітей. Нещодавнє визволення з російського полону двох українських греко-католицьких священників відбулося саме завдяки зусиллям і посередництву Ватикану», — підкреслила Олена Кондратюк.

Вона зазначила, що в Україні цінують те, що Святий Престол активно займається організацією відпочинку і психологічної реабілітації українських дітей. А також лікуванням дітей, які стали жертвами російської війни проти України, у ватиканському госпіталі «Бамбіно Джезу».

Заступниця Голови Верховної Ради відзначила важливість візитів солідарності представників Ватикану в Україну.

«Дуже символічним, історичним та очікуваним для нас був би візит Папи Римського Франциска. Україна готова на найвищому державному рівні організувати цей візит у будь-який зручний для нього час», — сказала Олена Кондратюк.

В Україні також вдячні за особисту участь Державного секретаря Святого Престолу, кардинала П’єтро Пароліна у першому Глобальному Саміті миру. Наразі очікується його офіційний візит в Україну, який має відбутися найближчим часом.

«Ми сподіваємося, що цей візит відбудеться успішно та прокладе шлях до якісно нового етапу міждержавних відносин і співпраці між Україною і Святим Престолом», — підкреслила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.