Учасники наголосили на єдності і солідарності перед обличчям жорстокої агресивної війни на європейському континенті; підтвердили міцний трансатлантичний зв’язок між їхніми народами.

Зазначили, що НАТО залишається унікальним, важливим і незамінним трансатлантичним форумом для консультацій, координації і дій з усіх питань, пов’язаних з індивідуальною і колективною безпекою.  Оскільки НАТО є оборонним Альянсом, учасники зобов’язались захищати один одного і кожен дюйм території членів Альянсу в будь-який час, 
як це закріплено в статті 5 Вашингтонського договору. Вони підтвердили готовність і надалі забезпечувати колективну оборону від усіх загроз і з усіх напрямків на основі всеохоплюючого підходу задля виконання трьох основних завдань НАТО — стримування і оборони, запобігання кризам і врегулювання криз та безпеки на основі співробітництва. Також закцентували, що членів Альянсу пов’язують спільні цінності: індивідуальна свобода, права людини, демократія і верховенство права. 

Отже, всі учасники зустрічі підтвердили, що дотримуються міжнародного права, цілей і принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй і зобов’язуються підтримувати міжнародний порядок, заснований на правилах.

Наголосили, що повномасштабне вторгнення росії в Україну зруйнувало мир і стабільність в євроатлантичному регіоні, серйозно підірвало глобальну безпеку. росія залишається найбільш значною і прямою загрозою безпеці членів Альянсу. Тероризм, в усіх його формах і проявах, є найбільш прямою асиметричною загрозою безпеці їхніх громадян та міжнародному миру і процвітанню.

Також глави держав і урядів Альянсу заявили, що задекларовані амбіції та політика примусу Китайської Народної Республіки (КНР) продовжують кидати виклик їхнім інтересам, безпеці та цінностям. Поглиблення стратегічного партнерства між росією і КНР та їхні взаємні спроби підірвати і перекроїти міжнародний порядок, заснований на правилах, викликають глибоке занепокоєння.  

На ювілейному 75-му саміті лідери наголосили, що роблять подальші кроки для зміцнення стримування і оборони Альянсу, посилюють довгострокову підтримку України, щоб вона могла перемогти у своїй боротьбі за свободу, зазначивши, що тепло вітають Президента України Володимира Зеленського.

У Декларації також зазначається важливість прискорення модернізації колективної оборони Альянсу, а саме: забезпечення необхідних сил, засобів, ресурсів та інфраструктури для нових оборонних планів, щоб бути готовими до високоінтенсивної та багатопрофільної колективної оборони; розвитку вже досягнутого прогресу для забезпечення того, щоб збільшення національних оборонних видатків і спільного фінансування НАТО було співмірним з викликами більш суперечливого порядку безпеки.

Також учасники зауважили, що ядерне стримування є наріжним каменем безпеки Альянсу. Фундаментальною метою ядерних сил і засобів НАТО є збереження миру, запобігання примусу і стримування агресії. Допоки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом. НАТО залишається відданою здійсненню усіх необхідних кроків для забезпечення надійності, ефективності, безпеки і захищеності місії Альянсу з ядерного стримування, в тому числі шляхом модернізації своїх ядерних сил і засобів, посилення своєї здатності до ядерного планування і адаптації в разі потреби.

Глави держав і урядів країн-членів НАТО наголосили, що  чекають на зустріч з Президентом Зеленським у Раді Україна — НАТО, підтвердивши їхню непохитну солідарність з народом України в героїчному захисті своєї нації, своєї землі та наших спільних цінностей.  Сильна, незалежна і демократична Україна є життєво важливою для безпеки і стабільності євроатлантичного регіону. Боротьба України за свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів безпосередньо сприяє євроатлантичній безпеці.  Країни-учасники закцентували, що вітають заяви членів Альянсу про надання Україні критично важливих додаткових систем протиповітряної оборони, а також інших військових можливостей. 

Для допомоги Україні у захисті своєї держави та в боротьбі з російською агресією в майбутньому члени Альянсу:

- вирішили заснувати Програму 

НАТО з надання допомоги і тренувань Україні в галузі безпеки (NSATU) для координації надання військової техніки і тренувань для України країнами-членами і партнерами Альянсу.  Її мета полягає в тому, щоб поставити допомогу Україні в галузі безпеки на міцну основу, забезпечивши посилену, передбачувану і послідовну підтримку.  NSATU, яка діятиме на території країн—членів Альянсу, підтримуватиме самооборону України відповідно до Статуту ООН. Згідно з міжнародним правом, NSATU не зробить НАТО стороною конфлікту. Вона підтримуватиме трансформацію сил оборони і безпеки України, що сприятиме її подальшій інтеграції в НАТО;

- заявили про зобов’язання щодо довгострокової безпекової допомоги Україні, яка передбачає надання військового обладнання, допомоги та тренувань для підтримки України в розбудові сил, здатних перемогти російську агресію.  За рахунок пропорційних внесків члени Альянсу мають намір забезпечити мінімальне базове фінансування в розмірі 
40 мільярдів євро протягом наступного року, а також забезпечити сталий рівень допомоги Україні в галузі безпеки;

- підтримали створення Спільного аналітичного, тренувального та освітнього центру Україна — НАТО (JATEC);

- привітали рішення Генерального секретаря призначити старшого представника НАТО в Україні.

Учасники засідання також наголосили, що повністю підтримують право України обирати власні механізми безпеки і вирішувати власне майбутнє, вільне від зовнішнього втручання, заявивши, що майбутнє України — в НАТО,  і Україна стає все більш оперативно сумісною і політично інтегрованою з Альянсом. Підкреслили також конкретний прогрес, досягнутий Україною з часу Вільнюського саміту щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ. Зауважили, що продовжуватимуть підтримку України на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством в НАТО, підтвердили, що зможуть надати Україні запрошення на вступ до Альянсу, коли члени Альянсу дадуть на це згоду, а умови будуть виконані. Рішення саміту НАТО та Ради Україна — НАТО, в поєднанні з поточною роботою членів Альянсу, є мостом до членства України в НАТО.

Країни-члени НАТО одноголосно заявили, що росія несе повну відповідальність за свою агресивну війну проти України, яка є абсолютним порушенням міжнародного права, в тому числі Статуту ООН.  Зловживання та порушення прав людини, воєнні злочини та інші порушення міжнародного права, вчинені російськими військовими та посадовими особами, не можуть залишатися безкарними. росія несе відповідальність за загибель тисяч цивільних осіб і завдала значної шкоди цивільній інфраструктурі. Учасники найрішучішим чином засудили жахливі напади росії на український народ, в тому числі на лікарні, скоєні 8 липня, наголосивши, що росія повинна негайно припинити цю війну і повністю і беззастережно вивести всі свої війська з України відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. Також присутні заявили, що ніколи не визнавали  незаконну анексію росією української території, включаючи Крим. 

Підкреслили, що росія прагне докорінно змінити архітектуру євроатлантичної безпеки.  Всеохоплююча загроза, яку росія становить для НАТО, зберігатиметься в довгостроковій перспективі. росія відновлює і розширює свій військовий потенціал, продовжує порушення повітряного простору і провокаційні дії. 

Учасники засідання засудили безвідповідальну ядерну риторику росії і примусову ядерну сигналізацію, в тому числі оголошене нею розміщення ядерної зброї в білорусі, що демонструє позицію стратегічного залякування. росія збільшила свою залежність від систем ядерних озброєнь і продовжує диверсифікувати свої ядерні сили, в тому числі розробляючи нові ядерні системи і розгортаючи ударні засоби подвійного призначення малої і середньої дальності, що становить зростаючу загрозу для Альянсу. Країни-учасники висловили стурбованість повідомленнями про застосування росією хімічної зброї проти українських сил.

Заявили також, що росія посилила свої агресивні гібридні дії проти членів Альянсу і вдається до саботажу, актів насильства, провокації на кордонах членів Альянсу, інструменталізації нелегальної міграції, зловмисної кібердіяльності, електронного втручання, кампанії з 
дезінформації і зловмисного політичного впливу тощо.  Ці дії становлять загрозу безпеці членів Альянсу. 

Окрему увагу приділили і протидії тероризму, зазначивши: продовжуватимуть протидіяти, стримувати, захищати і реагувати на загрози і виклики з боку терористів і терористичних організацій, а також закликали всі країни не надавати жодної допомоги російській агресії та засудили всіх тих, хто сприяє і тим самим продовжує війну росії в Україні.

Учасники сесії наголосили і на тому, що Європейський Союз залишається унікальним і важливим партнером НАТО.  Співпраця між НАТО і ЄС досягла безпрецедентного рівня.  Було посилено і розширено практичне співробітництво у сферах космосу, кібербезпеки, клімату і оборони, а також новітніх технологій.  В контексті України співпраця між НАТО і ЄС стала більш значущою.  НАТО визнає цінність сильнішої і більш дієздатної європейської оборони, яка робить позитивний внесок у трансатлантичну і глобальну безпеку, доповнює НАТО і є оперативно сумісною з нею. 

Як результат засідання учасники-члени НАТО затвердили Зобов’язання довгострокової безпекової допомоги Україні:

«Сьогодні ми підтверджуємо нашу непохитну відданість Україні як суверенній, демократичній, незалежній державі. Для цього Україна потребує нашої довгострокової підтримки. Від початку російської агресії проти України члени Альянсу надають безпрецедентну політичну, економічну, військову, фінансову і гуманітарну підтримку, в тому числі військову допомогу на суму близько 40 мільярдів євро щорічно. Члени Альянсу також надали свої оборонно-промислові потужності для забезпечення потреб України. Все це має значний ефект, дозволяючи українцям ефективно захищатися і завдаючи росії реальних і серйозних втрат. 

Ми підтверджуємо нашу рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні і стримувати її в майбутньому. 

З цією метою ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року і забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні, беручи до уваги потреби України, наші відповідні національні бюджетні процедури і двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною. Глави держав і урядів переглядатимуть внески членів Альянсу на майбутніх самітах НАТО, починаючи з саміту НАТО в Гаазі в 2025 році.

Наші зобов’язання поширюються на витрати, пов’язані з наданням військової техніки, допомоги і тренувань для України, в тому числі:

-  закупівля військового обладнання для України;

-  допомога в натуральній формі, надана Україні;

-  витрати, пов’язані з обслуговуванням, логістикою та транспортуванням військової техніки для України;

-  витрати на військову підготовку для України;

-  операційні витрати, пов’язані з наданням військової підтримки Україні;

-  інвестиції та підтримка оборонної інфраструктури та оборонної промисловості України;

-  усі внески до трастових фондів НАТО для України, включно з нелетальною допомогою.

Зараховуватиметься вся підтримка України з боку Альянсу відповідно до вищезазначених критеріїв, незалежно від того, чи надається вона по лінії НАТО, на двосторонній, багатосторонній або будь-якій іншій основі. Задля підтримки справедливого розподілу фінансових зобов’язань члени Альянсу прагнутимуть виконати їх через пропорційні внески, в тому числі з урахуванням їхньої частки у ВВП Альянсу.

Члени Альянсу будуть звітувати перед НАТО про підтримку, надану в рамках цього зобов’язання, двічі на рік, причому перший звіт має включати внески, зроблені після 1 січня 2024 року. На основі цього звіту Генеральний секретар надасть членам Альянсу огляд усіх повідомлених внесків.

На додаток до військової підтримки, передбаченої цим зобов’язанням, члени Альянсу мають намір продовжувати надавати Україні політичну, економічну, фінансову і гуманітарну підтримку».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.