Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела робочу зустріч в Римі з Віцепрезидентом Палати Депутатів Італії Джорджо Муле.

На початку зустрічі Віцепрезидент підкреслив, що Прем'єр-міністерка Джорджа Мелоні та Уряд Італії займають чітку позицію підтримки України, як військової, так і в питаннях відбудови. “У Парламенті Італії також існує єдність між коаліцією та опозицією щодо підтримки України”, - запевнив Джорджо Муле.

Така єдність, зазначив він, допомогла у рішеннях про надання військової допомоги та розблокування 50 млрд доларів США для України за рахунок прибутків від заморожених російських активів. Для Італії пріоритетною є також відбудова України. На ці потреби виділено 450 млн. євро

Від імені Верховної Ради Олена Кондратюк подякувала Палаті Депутатів Італії за всебічну підтримку України.

"Для нас критично важливими є рішення про посилення захисту українського неба за підсумками Вашингтонського саміту НАТО, передача Італією системи ППО - SAMP/T", - наголосила Віцеспікерка українського Парламенту.

Ще одне актуальне питання, яке було піднято на зустрічі - військово-промислове співробітництво. Особливо в контексті реалізації підписаної між країнами безпекової угоди та наближення членства України в НАТО.

"Україна покладає значні сподівання на інвестиції та співпрацю з італійським ВПК - одним із найрозвиненіших у світі. Нам потрібна технологічна перевага над агресором, адже ми не можемо конкурувати з рф людським ресурсом. Ми запрошуємо італійські компанії до посилення оборонно-промислового комплексу України в межах проєкту “Зброярі”, - підкреслила Олена Кондратюк.

Джорджо Муле своєю чергою повідомив, що військові підприємства, які працюють в Італії, компанії Rheinmetall та Leonardo - підписали спільну угоду про виробництво зброї для України.

Відвідування одного з цих підприємств, де виробляється і готується до відправки озброєння для потреб ЗСУ, передбачене програмою офіційного візиту Заступниці Голови Верховної Ради.

“Італія готова відігравати провідну роль та мобілізувати існуючий військово-технічний потенціал і ресурси для того, щоби озброїти Україну високоякісною сучасною зброєю”, - запевнив Віцепрезидент Палати депутатів Італії Джорджо Муле.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

ДОВІДКОВО

Італійський парламент є центральним органом законодавчої влади в країні й складається з двох палат: Палати депутатів та Сенату Республіки. Така структура забезпечує систему двопалатного законодавства.

Палата депутатів складається із 400 членів, обраних на загальних виборах на п’ятирічний термін. Вибори проходять за змішаною системою, що поєднує мажоритарний і пропорційний принципи. Головою Палати депутатів є Президент, який відіграє важливу роль у веденні засідань та дотриманні регламенту.

Сенат Республіки складається із 200 сенаторів, також обраних на п’ятирічний термін, але на основі регіональних виборів. Кожен регіон має певну кількість сенаторів, пропорційну чисельності його населення. Очолює Сенат Президент Сенату, який має обов’язки, подібні до колеги у Палаті депутатів.

Парламент приймає закони, затверджує бюджет, контролює діяльність уряду та міжнародні договори. Законодавчий процес має кілька етапів, включаючи обговорення в комітетах, голосування в обох палатах та підписання закону Президентом Італії.

Уряд Італії формується на основі парламентської більшості. Прем’єр-міністр призначається Президентом республіки, але повинен отримати вотум довіри від обох палат парламенту. Така система забезпечує стабільність та контроль над виконавчою владою.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.