Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у публічному обговоренні «Посилення ролі Парламенту в бюджетному процесі». Від імені керівництва Верховної Ради України він привітав проведення таких заходів і підкреслив їх важливість особливо в нинішніх умовах.

«Потрібно багато працювати у напрямі посилення фінансових контролюючих функцій Парламенту, зокрема модернізуватися. На цьому акцентують так само наші партнери. Водночас питання формування підходів та розширення інструментарію Рахункової палати окреслено в Ukraine Facility й у вимогах наших донорів», — зазначив Олександр Корнієнко.

Він наголосив, що прозорість використання державних коштів — одна з базових умов до системи фінансового контролю в країні. Відповідно, формується низка відповідних органів та політик. «Особливо це актуально в нинішніх умовах, коли ми з одного боку вступаємо в Євросоюз, а з іншого, половина державного бюджету формується за рахунок наших партнерів», — додав Перший віцеспікер українського Парламенту.

Він висловив переконання, що коли є контроль від Уряду, потужний контроль від громадськості, Верховна Рада України, як орган, що затверджує і формує бюджет і політику, повинен мати одну з лідируючих функцій в контролі бюджетного процесу, зокрема щодо відповідностей використання заявленим цілям та ідеям.

Насамкінець Олександр Корнієнко закликав учасників публічних слухань рухатись у напрямку дослідження можливостей та потенціалу для створення такої структури, як бюджетний офіс.

«Така структура забезпечила б більш глибший, виважений та стратегічний підхід до планування бюджетного процесу в Україні», — наголосив він.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.