Сторони сфокусувалися на освітніх потребах українських дітей. Італія прихистила 191 тисячу вимушених переселенців з України. З них 60 тисяч неповнолітніх. 21 тисячу дітей було зараховано в італійські школи.

Уже два роки поспіль за сприяння італійської влади в Римі та Мілані організовується складання українськими дітьми національного мультипредметного тесту (НМТ). «Ми дуже вдячні за таку допомогу!» — наголосила Олена Кондратюк.

Проте для значної кількості дітей, які вже інтегровані в італійські школи, доволі важко одночасно продовжувати навчання за українською освітньою програмою, зауважила Віцеспікерка Верховної Ради.

«Користуючись нагодою, звернулася до Уряду Італії з проханням розглянути можливість відкриття в одному з міст країни української середньої школи. Знаю, що така ініціатива підтримується нашим Міносвіти. Це вкрай потрібно, аби наші діти зберігали прямий зв’язок з Україною. Щоби вони не відставали від навчання та були готові успішно продовжувати здобувати свої знання в разі повернення на Батьківщину. Це також можливість працевлаштувати за фахом українських вчителів, які вимушено перебувають в Італії», — аргументувала Олена Кондратюк.

Віцеспікерка підкреслила, що для України також є цінним те, що у рамках свого головування в G7 Італія вирішила приділити особливу увагу підтримці української системи освіти. Адже освітній сектор зазнав серйозних втрат і руйнувань внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

Міністр освіти та заслуг Італії Джузеппе Вальдітара своєю чергою повідомив, що виступив з ініціативою разом з іншими профільними міністрами країн «Великої сімки» розробити план допомоги з відбудови та оснащення навчальних закладів в Україні. Цей план також заснований на новій філософії — безпеки українських шкіл в умовах війни.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.