А вже зараз країни—члени Альянсу переходять до налагодження системної сталої допомоги Україні.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Після закінчення війни можна буде досить швидко політично прийняти Україну до НАТО, маючи 32 «так». «Міст» — це насамперед стале фінансування нашої допомоги, це оті 40 мільярдів, про які домовилися союзники, що убезпечує нас від можливих наступних політичних потрясінь. Це також створення місії в Німеччині, що координуватиме всю допомогу Україні і в такий спосіб трансформується з формату Рамштайн у вже обов’язкову допомогу Україні в озброєнні та тренуванні наших військовослужбовців», — зазначив політик.

За його словами, робота місії в Німеччині покликана структурувати надання допомоги Україні.

«Ми вдячні нашим партнерам, які допомагають у форматі Рамштайн, але це відбувається на добровільній основі: хто що знайшов, скільки знайшов, те й передали. Далі це відбуватиметься більш структуровано на базі у Вісбадені в Німеччині. Це робиться задля того, щоб систематизувати, зафіксувати й убезпечити на наступний рік, а може, й на більший час, допомогу Україні, оскільки наші партнери кажуть, що підтримуватимуть не лише під час війни, а й пізніше у процесі реформування наших Збройних Сил, щоб бути сумісними з Альянсом», — сказав народний депутат.

Він також додав, що призначення посла України в НАТО підвищує статус представництва України в Альянсі для більшої інтеграції та координації.

«Таке призначення дає нам більш поглиблену взаємодію з Альянсом, тому що ми фактично стаємо на той само щабель, що й інші країни-партнери, які мають своїх послів у штаб-квартирі НАТО і в столицях яких є представництво на рівні послів НАТО», — наголосив парламентарій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.