Відповідно, пріоритетним питанням ювілейної зустрічі Північноатлантичного альянсу стала передача Україні систем ППО та винищувачів F-16.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, віцепрезидентка ПАРЄ Олена Хоменко.

«Масований російський ракетний удар по Україні напередодні саміту НАТО вплинув на тональність учасників цієї зустрічі. Риторика однозначно стала жорсткішою. Країни—члени Альянсу оголосили, що пріоритетним завданням є захист українських міст. Ми вже почули обіцянки передати Україні додаткові системи протиповітряної оборони та збільшити кількість винищувачів F-16», — зазначила парламентарій.

Водночас вона додала, що нинішня зустріч у Вашингтоні чітко показує, що Україна стала ближчою до Альянсу.

«Ми однозначно стали ближчими до НАТО, оскільки проводимо фундаментальні реформи. Це відзначають наші партнери, які стежать за процесом і потім будуть оцінювати, на-
скільки ці зміни були ефективними й відповідали очікуванням. Ми продовжуємо роботу в цьому напрямі, й одна з таких реформ стосується системи оборонних закупівель. Це один із ключових кроків у реалізації Адаптованої Річної національної програми у 2024 році», — сказала народна депутатка.

Вона також наголосила, що Україна не буде зупинятися на шляху реформ, які НАТО чекає від нас, при цьому ми повинні паралельно вибудовувати гарні відносини окремо з кожною країною—членом Альянсу, адже в майбутньому це стане запорукою успішного голосування щодо нашого вступу.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.