У документі, ухваленому всіма членами Альянсу, вказано, що вони будуть продовжувати підтримувати Україну на її шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що у цьому рішенні мали б бути вказані конкретні часові рамки, а також чітка дорожня карта приєднання України. І поки цієї конкретики немає, нерішучість союзників лише додаватиме рішучості путіну у його агресії проти України та вільного світу. «Він використовуватиме всі можливості поглибити розбіжності всередині Альянсу щодо України. І ця війна може тривати невизначено довго», — сказала голова Комітету.

Вона переконана, що членство України в Альянсі росії довелося б проковтнути так само, як членство Фінляндії та Швеції.

«Бачачи абсолютну єдність, чіткість, силу, зосередженість партнерів по НАТО довкола України росія змушена була б прийняти це», — сказала Голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Україні та її союзникам варто спільно працювати, щоби змінити уявлення тих, хто все ще вважає, що якось може вплинути на ескалацію чи деескалацію війни в Україні. росія, на думку Голови Комітету, не потребує приводів для ескалації. Вона їх сама вигадує, коли їй це потрібно, і нерішучість Заходу їй у цьому лише сприяє.

Натомість членам НАТО варто працювати над тим, щоби Альянс став ще міцнішим, глобальним, а не лише євроатлантичним гравцем. Бо протистояти диктатурам можна лише на глобальному рівні, — переконана Голова Комітету.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.