10 липня Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв і заступниця Голови Комітету Євгенія Кравчук провели зустріч із представниками Бюро ЮНЕСКО в Україні на чолі з К’ярою Децці Бардескі, фахівцями Міністерства культури та інформаційної політики України на чолі з т. в. о. Міністра Ростиславом Карандєєвим, представниками незалежного аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» і проєкту RES-POL.

Зустріч відбулась у межах співпраці щодо аналізу та синхронізації українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Голова Комітету Микита Потураєв принагідно висловив вдячність ЮНЕСКО за можливість залучення найкращих експертів у сфері охорони культурної спадщини до удосконалення українського законодавства.

Так, наприклад, узгодження потребують норми, що містяться в законах «Про культуру», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про музеї та музейну справу», «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Зі свого боку заступниця Голови Комітету Євгенія Кравчук акцентувала, що в умовах нинішньої боротьби важливим здобутком стало виокремлення теми культури як самостійного сегмента, проти якого здійснюється агресія з боку російської федерації та який потребує допомоги у відновленні.

Цю думку підтримала і керівниця Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі. Очільниця інституції наголосила, що це вперше в такому масштабі культурна сфера інтегрована в програму відновлення країни і розглядається світовою спільнотою не лише як фактичні заклади чи сфера розваг, а більш глибинно, охоплюючи, зокрема, питання національної ідентичності.

Нагадаємо, раніше Бюро Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури провело конкурс щодо реформування та забезпечення виконання законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Відбір виграв аналітичний центр «Інститут законодавчих ідей».

Представниця цього Центру Анастасія Пеценчук, яка також долучилась до зустрічі, запевнила, що аналітики докладуть максимум зусиль для вчасного і якісного виконання необхідних завдань.

За словами головної експертки сектору культурної спадщини у проєкті RES-POL Ольги Сагайдак, проєкт також спрямований на дослідження проблем сфери культурної спадщини. Аналітична частина роботи вже закінчилась. І станом на зараз окреслено 40 істотних питань політик, актуальних для галузі.

Загалом, як зазначають депутати із Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, для ефективної роботи в законодавчому полі варто працювати за такими напрямками:

д аналіз практики реалізації законодавства у сфері охорони культурної спадщини, дослідження проблем сфери;

д написання законопроєкту / законопроєктів;

д  консультування;

д вивчення громадської думки, адвокатування, промоція змін.

«Тішимось із того високого рівня партнерства, який ми маємо з ЮНЕСКО зараз, тому вкотре наголошую, що тільки поєднання зусиль дає результат», — підкреслив під час зустрічі т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.