7 листопада 1917 р. Проголошення ІІІ Універсалу Центральної Ради. В центрі — С. Петлюра, М. Грушевський, В. Винниченко, праворуч — представники французької військової місії.

Цей Указ підписаний під час урочистостей до 30-ї річниці Незалежності України.

Дата обрана не випадково і покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію і свої витоки бере в Києві за часів правління князя Володимира. Об’єднання цих свят в один день підкреслює багатовікову історичну та культурну єдність українського народу.

День Української Державності

День Української Державності, який святкується 15 липня, є відзначенням важливого етапу на шляху до незалежності України. Ця дата вшановує події 1990 року, коли було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України (на знімку) і проголошено право українського народу на самовизначення та самостійний розвиток, що стало передумовою до проголошення повної незалежності в 1991 році.

Ця дата символізує відновлення української державності після тривалого періоду перебування в складі різних імперій і союзів. Вона нагадує про боротьбу багатьох поколінь українців за право жити у власній незалежній державі, зберігати та розвивати власну культурну і мовну спадщину.

День Хрещення Київської Руси-України

День Хрещення Київської Руси-України встановлений в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі згідно з указом Президента України 
№ 668/2008 від 25 липня 2008 року «Про День хрещення Київської Руси-України». Він відзначається у День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, який ініціював хрещення Руси-України у 988 році та сприяв утворенню Київської митрополії під патронатом патріарха Константинопольського. Спадком Руси є герб (тризуб), грошова одиниця, а головне — Київ як політичний і культурний центр України.

Про хрещення Руси-України князем Володимиром існують лише дві писемні згадки, які походять із джерел ХІІ століття. Тобто написано про цю подію було лише через півтора століття, коли поширилася писемність. Теперішні історики визначають час, коли було проведено цей обряд, у проміжку між двома датами — після походу Володимира Великого на Візантію і до початку будівництва Десятинної церкви — першого кам’яного християнського храму в Києві.

Віхи Української Державності

Володимир Великий, який вже до цього часу вів активну зовнішню політику та розширював владу держави, розумів важливість об’єднання своїх володінь і зміцнення держави під однією релігійною ідеєю. Хрещення було переломним моментом в історії країни, оскільки воно встановило християнство як основну релігію держави.

Наступний важливий етап у розвитку української державності припадає на XV століття, коли утворилося Козацьке Гетьманство. Богдан Хмельницький у 1648 році очолив національно-визвольну боротьбу українського народу проти польської шляхти, що привело до утворення Гетьманщини. Вона стала важливим центром політичного, економічного та культурного життя українців, хоча її незалежність була нетривалою.

Події Першої світової війни та революції 1917 року створили умови для відновлення державності. 22 січня 1918 року було проголошено незалежність Української Народної Республіки (УНР). На заході України в листопаді 1918 року утворилася Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), яка згодом об’єдналася з УНР в єдину державу.

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР проголосила незалежність України, що стало кульмінацією багаторічної боротьби за державність. Україна стала незалежною державою та була офіційно визнана міжнародним співтовариством. Конституція 1996 року закріпила основи державного устрою та права громадян.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.