Про це розповів голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко.

Йдеться, зокрема, про реабілітаційний центр на 60 ліжок, який відкриють на базі обласного госпіталю ветеранів війни. Тут консультації, методичну допомогу, юридичні послуги та психологічний супровід надаватимуть Захисникам та Захисницям.

Створення якого підтримали на сесії обласної ради.

Таке рішення було передбачено Меморандумом про партнерство та співпрацю, який підписали Чернівецька обласна рада, Чернівецька обласна військова адміністрація та проєкт RECOVERY Віктора й Олени Пінчуків.

Наразі підрядник виконав понад половину робіт, а завершити проєкт планує до вересня.

"Умови надання послуг у центрі відповідатимуть рівню провідних європейських закладів. Окрім сучасного медичного обладнання, його планують оснастити тренажерами для відновлення втрачених фізичних можливостей, там буде передбачено тривале перебування у стаціонарі.

З пораненими військовими працюватимуть фізичні терапевти, котрі у співпраці з іншими фахівцями надаватимуть професійну допомогу з реабілітації за сучасними методиками. Психологи допомагатимуть долати важкі психологічні травми, отримані внаслідок бойових дій, контузій, ампутацій, фантомних болів тощо", – каже Олексій Бойко.

За його словами, Чернівецька обласна рада підтримує кожну ініціативу, яка покликана допомогти ветеранам.
"Тобто якщо до нас звертається меценат чи будь-які благодійні фонди, які готові допомогти чимось, ми завжди намагаємося її спрямувати туди, де вона найбільше необхідна. Я особисто контактую з багатьма ветеранами, знаю їхні проблеми, знаю де потрібна найбільше допомога.

У всіх обласних комунальних закладах охорони здоров'я надається необхідна медична допомога та реабілітаційне лікування ветеранам, все що потрібно намагаємось забезпечити", – зазначає голова обласної ради.

Він розповів, що сьогодні психіатрична лікарня працює в посиленому режимі. Багатьом ветеранам потрібне лікування та психологічна підтримка. Незважаючи на велику кількість пацієнтів, лікарня робить усе, щоб допомогти кожному. Зі свого боку обласна рада намагається максимально покращити там умови перебування, залучити необхідні кошти.

"Також у рамках Меморандму ми активно співпрацюємо з "Енгельгольмом", де проводять складні операції на суглобах воїнам, які мають травми опорно-рухового апарату. Зокрема, там працював лікар із Німеччини Міхаель Крамер, який уже понад 30 років живе з протезом. Він вчить заново ходити українських військових із ампутованими кінцівками на власному прикладі.

Крім того, хочу також відзначити, що нещодавно ми відкрили реабілітаційно-бальнеологічне відділення в Діагностичному центрі. Тут зможуть відновлювати здоров'я як військові, що повернулися з фронту, так і цивільні буковинці. Цілющу воду сюди доправлятимуть із санаторію "Брусниця", – каже Олексій Бойко.

Пресслужба Чернівецької обласної ради.