Багато держав-партнерів узяли на себе довгострокові військові та фінансові зобов’язання щодо допомоги нашій країні. Ще один важливий результат — підписання чергових двосторонніх безпекових угод.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця Голови парламентського Комітету з питань інтеграції України до ЄС, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко.

«Лідери 21 держави НАТО, України, США, а також Євросоюзу та Японії за підсумками зустрічі підписали «Український компакт» (Ukraine Compact) — багатосторонній документ, який містить зобов’язання щодо підтримки України. Багато держав узяли на себе довгострокові військові та фінансові зобов’язання, які стосуються не тільки надання військового оснащення і тренування Сил оборони України, а й додаткової зброї, снарядів, додаткових систем ППО. Саме на полях Саміту у Вашингтоні це все було підтверджено в документах», — зазначила парламентарій.

Вона додала, що важливим результатом є і підписання Україною нових двосторонніх безпекових угод із Люксембургом та Румунією.

«Люксембург хоч і маленька країна, але дуже заможна. Вона допомагатиме нам у військовому напрямі, а також долучиться до збереження культурної спадщини, яку намагається знищити росія в Україні. Водночас угода з Румунією важлива для гарантування безпеки в Чорноморському басейні, для його розмінування», — за-значила народна депутатка.

Вона наголосила, що тепер важливо дочекатися появи на полі бою всього того, що було зафіксовано на папері під час Саміту у Вашингтоні.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.