У зв’язку з тим, що на території нашої держави ведуться бойові дії, багато українців виїхали за кордон. Але вони продовжують підтримувати зв’язок з близькими та рідними. А для того, щоб зробити це спілкування комфортнішим та доступнішим, у квітні 2022 року українські та європейські оператори підписали спільну заяву, якою взяли на себе зобов’язання взаємно знизити свої тарифи для з’єднання дзвінків через кордон.

Продовження цієї угоди ще на рік підписали 22 європейські та 7 українських операторів. Зі сторони України це такі оператори, як: 3Mob, Data Group, Kyivstar, Lifecell, Ukrtelecom, Vega, Vodafone Ukraine.

Нагадаємо, 17 червня Президент підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС. Він забезпечує приєднання України до спільної роумінгової зони Україна-ЄС та отримання українцями послуг роумінгу у країнах ЄС у режимі «Роумінг як вдома». Також закон забезпечує виконання умов для отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС у сфері електронних комунікацій.
Далі цей закон має оцінити Єврокомісія, що стане початком для переговорів про вступ у Євророумінг. Після чого Україна зможе приєднатися до політики ЄС «Роумінг як вдома» (Roam like at home), яка поширюватиметься на всіх операторів Європейського Союзу. Українці зможуть не сплачувати додаткові збори за мобільний зв’язок та інтернет на території 27 країн ЄС і після завершення воєнного стану.

Дякуємо Європейській комісії, агенції BEREC, НКЕК, Мінцифри, операторам за кропітку роботу для того, щоб українці в Європі завжди залишалися на зв’язку.

Рухаємося до єдиного Цифрового ринку ЄС разом!

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.