Сторони обговорили зусилля обох держав на шляху європейської інтеграції, а також підтримку України в боротьбі з російською агресією. Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що західним союзникам важливо перейти від наративу, що Україна не повинна програти у цій війні, до усвідомлення, що вона має перемогти. І тоді, відповідно, кількість та якість допомоги й підтримки має бути значно масштабніша. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала молдовських колег працювати на залучення підтримки України:

«Якщо Україна програє — це означатиме, що Росія може напасти і на Молдову, і на інші країни. Якщо Україна переможе і стане членом НАТО — це принесе стабільний мир на континент».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також говорила про виклики на шляху європейської інтеграції, зо-крема про потребу посилення інституційної спроможності, а саме — збільшення кількості фахівців секретаріату Комітету. Комітет, за її словами, зараз опрацьовує законопроєкти на відповідність праву ЄС не тільки перед першим читанням у Верховній Раді, а й ті, що вже були доопрацьовані до другого читання.

«І ми вже маємо кілька позитивних прикладів того, як нам вдалося якісно покращити законопроєкти, які вже були доопрацьовані до другого читання. Завдяки висновкам, які підготували фахівці секретаріату нашого Комітету, ми змогли привернути увагу профільного секретаріату і виправити невідповідності праву ЄС у тих законопроєктах, які вже мали йти на друге читання до парламенту», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук вважає, що візит молдовських колег стане початком активної співпраці, обміну думками та синхронізації зусиль на шляху інтеграції обох країн до Європейського Союзу. Він також наголосив на потребі інтенсифікувати міжпарламентський діалог між країнами—кандидатками на вступ до Євросоюзу. Зокрема, актуалізувати вже наявні майданчики співпраці, а також подумати над створенням нових, які б залучили до спільної роботи всі країни, які наразі рухаються до членства в ЄС.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко зауважив, що члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС, попри те, що представляють різні політичні сили, об’єднані у спільній роботі з європейської та євроатлантичної інтеграції. Стосовно співпраці з Молдовою він нагадав, що в обох країн є позитивний досвід взаємодії у сфері безпеки і цей напрям потрібно розвивати й надалі.

«Щодо європейської інтеграції — давайте підтримувати одне одного, не змагатися, а взаємодіяти, щоби якнайшвидше досягти поставленої мети — стати повноцінними членами Європейського Союзу та, сподіваюся, також НАТО», — сказав Валентин Наливайченко.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.