«Як голова міжпарламентської групи дружби Україна-Молдова зустрічався з колегами з Молдови. Спочатку в Комітеті, потім оглянули наслідки атаки на медичний заклад. До молдовської делегації увійшли голова комітету з питань інтеграції Молдови до ЄС Інна Кошару та голова групи дружби Оаза Нантой, українську представляв я як голова міжпарламентської групи дружби, члени групи дружби Євген Брагар та Євген Яковенко»,

— повідомив Михайло Радуцький, додавши, що в рамках групи дружби відбуваються регулярні зустрічі з депутатами з Молдови онлайн чи офлайн. Цього разу головними темами для обговорення стали євроінтеграція та наслідки ворожої пропаганди.

25 червня Україна та Молдова одночасно почали переговори про вступ до ЄС. Політик поінформував колег, що стосовно медицини Україна виконала Угоду про асоціацію з ЄС на 78 відсотків. Обговорили питання взаємовизнання сертифікатів GDP та GMP між нашими країнами, адже це дало б змогу активізувати нашу співпрацю у фармацевтичній сфері.

У Молдові на жовтень заплановані президентські вибори та референдум щодо вступу до ЄС. Наших колег хвилює те, що ворожа пропаганда впливає на мешканців Молдови, розповсюджує фейки, в тому числі про війну в Україні. Під вплив цієї пропаганди потрапляють навіть ті громадяни Молдови, які живуть в Євросоюзі.

Михайло Радуцький запропонував колегам допомогу з боку України, «адже ми вже понад два роки активно боремося з російськими фейками та ІПСО. Ми готові провести декілька культурно-просвітницьких заходів для мешканців Молдови, в тому числі для етнічних українців. Наприклад, по каналах сусідньої країни показати документальні фільми, що відображають жахи «русского міра». Це можуть бути «20 днів у Маріуполі» та «Перехват». На мою думку, перегляд цих стрічок дасть можливість переконати частину громадян Молдови в хибності проросійських поглядів. Попередньо на рівні парламентів уже обговорили таку можливість, тепер очікуємо конкретних кроків від Уряду Молдови».

«Територією «Охматдиту» нас провів генеральний директор Володимир Жовнір. Молдовські колеги побачили його кабінет з вибитим вікном, залишки гемодіалізного корпусу, куди прилетіла російська ракета, пошкоджений новий корпус закладу. Зауважу, що під час терористичної атаки в лікарні проводили операцію дитині з Молдови (в межах медичної співпраці між нашими країнами). Хоча операційна постраждала від вибухової хвилі, операцію закінчили успішно. Після інспекції зруйнованим корпусом «Охматдиту» Інна Кошару пообіцяла, що запропонує проросійським колегам із парламенту Молдови особисто відвідати дитячу лікарню та побачити, що ворожа пропаганда бреше, а ціллю російської ракети справді був «Охматдит» та українські діти.

Подякував колегам з Молдови за підтримку України на міжнародній арені, за допомогу українським біженцям та рішуче засудження війни в Україні», — зазначив Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Парламент Республіки Молдова, що є найвищим законодавчим органом країни, діє як однопалатний орган, який складається зі 101 депутата. Депутати обираються на основі загального, рівного та прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на 4 роки. Виборча система Молдови функціонує за пропорційним принципом, забезпечуючи представництво політичних партій у парламенті відповідно до кількості отриманих голосів.

Функції парламенту охоплюють законодавче регулювання, контроль за виконавчою владою, бюджетний процес та міжнародні відносини. За результатами останніх парламентських виборів, що відбулися 11 липня 2021 року, в парламенті сформовано три фракції.

Керівний склад включає Голову Парламенту, який обирається депутатами, формує порядок денний засідань, керує засіданнями Парламенту та представляє його у відносинах з іншими державними органами та організаціями. До керівного складу також входять заступники Голови Парламенту та Постійне бюро Парламенту, що включає Голову, його заступників і представників парламентських фракцій та комітетів.

У 2019 році створена Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова, яку очолює Михайло Радуцький. Група сприяє обміну досвідом та інформацією між депутатами, обговоренню спільних проблем та викликів, а також пошуку рішень для їхнього вирішення. Діяльність групи передбачає організацію зустрічей та інших заходів, що сприяють зміцненню співпраці між Україною та Молдовою.

Пресслужба Апарату Верховної Раді України.