Комітет з питань аграрної та земельної політики розглянув на своєму засіданні 12 липня 2024 року в режимі відеоконференції проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму забезпечення землями сил оборони (реєстр. № 11335 від 12.06.2024), поданий народним депутатом України Гайду О. В. та іншими, й рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу та в цілому як закон.

З огляду на триваючу військову агресію російської федерації проти України та нарощування зусиль агресора з метою окупації нових територій України і наявності у російської федерації можливостей проведення розвідки території України, необхідним є розміщення об’єктів Збройних Сил України та інших військових формувань, укриття їх особового складу, зберігання бойової техніки та військового майна, тренувань, а також створення інженерно-технічних і фортифікаційних споруд у межах важкодоступних земель лісу.

Для цього законопроєктом пропонується спростити процедуру зміни цільового призначення особливо цінних земель та земельних лісових ділянок для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України.

Також передбачається звільнити від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України в разі використання земельних ділянок для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства України.

Водночас, для уникнення можливих корупційних ризиків, пов’язаних зі зміною цільового призначення земельних ділянок, віднесених до земель оборони за вищевказаною процедурою, пропонується заборонити подальшу зміну цільового призначення таких земельних ділянок, а також будівництво на таких земельних ділянках об’єктів соціально-культурного призначення, житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також соціального та доступного житла.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.