№ 11232 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг».

Метою законопроєкту визначено забезпечення ефективного застосування норм Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» № 2155-VIII, в тому числі при наданні електронних публічних послуг.

Під час підготовки до повторного першого читання Комітетом виконано доопрацювання та уточнення редакції законопроєкту, враховано зауваження Міністерства економіки України, Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, а також зауваження, висловлені народними депутатами України під час обговорення у сесійній залі.

Члени Комітету підтримали нову редакцію законопроєкту, та за результатами розгляду Комітет рекомендував внести на розгляд Верховної Ради України підготовлений на повторне перше читання проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» (реєстр. № 11232) та за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти за основу.

№ 11206 «Про внесення змін до статті 78 Цивільного кодексу України щодо встановлення можливості подачі заяви про реєстрацію помічника для дієздатних фізичних осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки, в електронній формі».

Цей законопроєкт спрямований на запровадження можливості подачі заяви на призначення помічника для дієздатних фізичних осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки, в електронному вигляді засобами порталу Дія, що забезпечить зручніший та швидший доступ особи до відповідної послуги.

Члени Комітету, розглянувши положення законопроєкту, зауважили про підтримку його положень, але він потребує доопрацювання з урахуванням викладених у Висновку зауважень та пропозицій.

№ 11281 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб».

Метою законопроєкту є проведення всеукраїнської інвентаризації (обстеження) об’єктів нерухомого майна усіх форм власності, за результатами якої планується отримати реальну картину вільних об’єктів нерухомості, придатних для проживання внутрішньо переміщених осіб.

Члени Комітету зазначили, що законопроєкт покликаний створити інформаційну базу даних про доступні для проживання об’єкти, що може дати змогу реалізувати конституційне право на житло для громадян, що були вимушені покинути свої домівки внаслідок російської агресії, але, зважаючи на зауваження та пропозиції Міністерства цифрової трансформації України, законопроєкт потребує відповідного доопрацювання.

Розглянувши зазначені законопроєкти, Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них зауваження та пропозиції при їх підготовці й розгляді.

Також на засіданні, на виконання контрольної функції Комітету, було розглянуто питання Про розгляд звіту Кабінету Міністрів України про стан інформатизації та виконання галузевих, регіональних програм, проєктів, робіт з інформатизації, програм, проєктів, робіт з інформатизації органів місцевого самоврядування, завдань, проєктів, робіт з інформатизації Національної програми інформатизації за 2023 рік.

Працюємо над вдосконаленням законодавства!

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.