На зустрічі йшлося про великий обсяг роботи Комітету, яку необхідно виконати у сфері екологічної політики, природокористування, всіх предметів відання Комітету, для забезпечення приєднання України до ЄС. Євроінтеграція для нас — це насамперед нові зобов’язання і нові напрямки роботи.

Комітет за підтримки наших друзів у всьому світі, і зокрема Програми USAID «РАДА: наступне покоління», продовжує напрацьовувати євроінтеграційні законопроєкти, впроваджувати найкращі світові законодавчі практики.

Найближчим часом планується розгляд у першому читанні законопроєкту про основні засади державної кліматичної політики, який розроблено задля наближення українського кліматичного законодавства до права ЄС.

На зустрічі була висловлена готовність продовжити співпрацю Програми і Комітету як модельного.

Сторони обговорили напрямки подальшої співпраці, а також підтримки розвитку горизонтальних зв’язків і вивчення досвіду Європейського Парламенту, парламентів країн членів — ЄС, зокрема Швеції, щодо впровадження в українське законодавство положень регламентів ЄС.

Сторони висловили готовність до подальшої співпраці, обмінялися планами її реалізації на найближчу та середньострокову перспективу й підписали відповідні документи.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО 

Програма USAID «РАДА: наступне покоління» — це п’ятирічна ініціатива (2021—2026), яку впроваджує ГО «Інтерньюз-Україна». Діяльність Програми спрямована на просування реформ «наступного покоління» для Верховної Ради України, щоб допомогти парламенту стати сучасною, ефективною інституцією, яка сприяє підзвітності та демократичному розвитку в Україні.

Основні завдання проєкту: покращити залучення виборців до законодавчого процесу та взаємодію й комунікацію між народними депутатами та виборцями; посилити законодавчу та аналітичну спроможність Верховної Ради України; впровадити технологічні та інноваційні рішення у роботу парламенту — «цифрова трансформація» Верховної Ради України; підтримка Освітнього центру Верховної Ради та створення мережі парламентських освітніх центрів на базі загальноосвітніх шкіл, позашкільних навчальних закладів та бібліотек; створення Парламентської дослідницької служби як сучасного аналітичного центру в парламенті; розробка й оновлення онлайн-інструментів (кабінет громадянина, кабінет народного депутата, онлайн-приймальня народного депутата, онлайн публічні консультації тощо); розробка моделей для вирішення регіональних питань на рівні парламенту; розробка стандартизованої методології проведення постзаконодавчого контролю як частини процедур парламенту; оновлення Стратегії електронного парламенту в Україні та інші.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.