Отже, спостерігається негативна тенденція по площах насаджень винограду в Україні, — інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, 30 років тому загальні площі насаджень винограду в Україні досягали 175,5 тис. га, зараз — майже 40 тис. га. В Одеській області площа виноградників у 2023 році зменшилася на 2800 га порівняно з 2022 роком. На жаль, наявні програми підтримки недостатні для стимулювання закладення нових кущів винограду, а ситуація з наявністю на ринку дешевої фальсифікованої продукції також цьому не сприяє.

Крім того, існує необхідність перегляду встановлених Урядом мінімальних роздрібних цін на продукти виноградарства, які не переглядалися ще з 2018 року. Винороби підтримують та просять Кабінет Міністрів України переглянути і встановити економічно обґрунтовані МРЦ, які будуть достатні для відшкодування витрат на виробництво та реалізацію своєї продукції, а також сприятимуть здоровій конкуренції та ускладнять доступ недобросовісних виробників на легальний ринок.

Голова Комітету Олександр Гайду відзначає, що разом з виконавчою владою необхідно робити все для підтримки та стимулювання розвитку українських підприємств, у тому числі і виноградарсько-виноробних, що в свою чергу збільшить надходження до бюджету, сприятиме розвитку сільських територій та працевлаштуванню людей.

Також галузь виноградарства та виноробства має відповідати правилам Європейського Союзу. Для здійснення цього завдання важливо прийняти підготовлений Комітетом до другого читання євроінтеграційний проєкт закону України «Про виноград та продукти виноградарства» (реєстр. № 9139).

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.