Верховна Рада України 18 липня 2024 року прийняла у другому читанні і в цілому проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду» (реєстр. № 10361).

Метою ухвалення Закону є створення законодавчих умов для здійснення контролю за діяльністю Національного музею Голодомору-геноциду в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну.

Законом пропонується доповнити Закон України «Про музеї та музейну справу» новими статтями 71-73 щодо особливостей діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, порядку формування та визначення повноважень наглядової ради й експертної ради музею. Цими змінами створюються правові підстави для формування консультативно-дорадчих органів при музеї, до складу яких мають увійти представники фахових і наукових груп, міжнародних організацій та нащадки жертв Голодомору.

Реалізація акта сприятиме створенню умов для вшанування на належному рівні пам’яті мільйонів жертв Голодомору, відновленню історичної справедливості, а також сприятиме утвердженню в українському суспільстві та світовій спільноті нетерпимості до будь-яких проявів насильства.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

На знімку: Музей Голодомору на вулиці Лаврській.

Фото: Борис Корпусенко.