Відкриваючи захід, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що створення центру парламентської просвіти — це дуже прогресивна і правильна ідея, яка забезпечить сталість і тяглість історії українського парламентаризму.

Спікер українського Парламенту акцентував, що надзвичайно важливим є те, що за свої п’ять років діяльності Освітній центр продовжував роботу і в період пандемії ковіду, і не зупинив своєї діяльності від початку повномасштабного вторгнення.

«За п’ять років Освітній центр провів майже 900 заходів, залучивши понад 300 тисяч учасників. Це означає, що ви ефективно використовуєте сучасні засоби комунікації, головне, ви продовжуєте підтримувати зв’язок з нашими юними громадянами», — зазначив Руслан Стефанчук.

Окремо він відзначив, що Освітній центр започаткував новий вид дипломатії — «малюнкову дипломатію».

«Станом на сьогодні я не знаю такого парламенту, у якому б не були малюнки українських дітей. Це дуже допомагає нам. Ми передаємо нашим партнерам малюнки наших дітей, які демонструють їхніми очима, що насправді відбувається в Україні й наскільки нам потрібна допомога наших партнерів», — додав Руслан Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко відзначив, що Освітній центр розвивається і залучає до парламентської просвіти дедалі більшу кількість молодого покоління.

Перший віцеспікер також подякував захисникам і захисницям, завдяки яким український Парламент продовжує працювати, а Освітній центр діяти. «І я впевнений, що серед них теж є і батьки слухачів ОЦ. Можливо, самі були на цих лекціях і нині захищають нас на фронті», — додав він.

Своєю чергою Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зазначила, що за п’ять років співпраці з Освітнім центром вона познайомилася з великою кількістю цікавих людей. «Я пам’ятаю, що був неймовірний відкритий урок, приурочений Дню Європи, у якому я брала участь, він зібрав 50 тисяч слухачів», — наголосила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка подякувала усім, хто був причетний до створення та діяльності Освітнього центру — і особливо його співробітникам. «Я хочу наголосити, що керівниками ОЦ є прекрасні жінки, дівчата. А це згуртованість, відповідальність, постійна підтримка одна одної. І це додає нам всім натхнення і сил», — зазначила Олена Кондратюк.

Окремо віцеспікерка зупинилась на необхідності розвивати партнерські стосунки з відповідними центрами парламентів зарубіжних країн.

«Нам дуже важливо переймати практики, зокрема лабораторій демократій, які є в Конгресі США, в австрійському Парламенті. Це теж важливі моменти, які говорять про те, як можна ще більше вдосконалити роботу Освітнього центру», — сказала Олена Кондратюк.

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний розповів про створення Освітнього центру, оскільки він був заснований, враховуючи досвід парламентів інших країн, зокрема — Великої Британії. Він також зазначив: «Відвідання освітніх центрів у парламентах інших країн є обов’язковою програмою під час відряджень працівників Апарату. І ми вдосконалюємо цю роботу».

Він також поінформував про плани створення «Центру державності» та Молодіжної Ради при Апараті Верховної Ради України. «Окрім того, ми опрацьовуємо механізм відновлення стажування в межах програми «Ліга інтернів», — зазначив Керівник Апарату Верховної Ради.

На завершення Вячеслав Штучний подякував партнерам за допомогу та підтримку, а також команді Освітнього центру за роботу з молоддю.

Директорка Місії USAID в Україні Джулі Конен наголосила, що Уряд США продовжуватиме підтримувати Україну, зокрема український Парламент, у тому, щоб українські громадяни, зокрема наймолодші, мали доступ у сфері освіти. Вона наголосила, що USAID і надалі буде продовжувати підтримувати парламентську просвіту в Україні.

Своєю чергою Директор Програми USAID «РАДА: наступне покоління» Мортен Енберг зазначив, що парламентська просвіта є необхідною складовою для формування громадянського суспільства та формування громадянських компетентностей.

До 5-ї річниці створення Освітнього центру Верховної Ради України «Укрпошта» випустила спеціальну марку, конверт та листівку. Голова Верховної Ради України, Керівник її Апарату Вячеслав Штучний та Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський спільно погасили марку та конверт.

Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк презентувала візію та місію центру, а також його здобутки.

Також на святкування було запрошено військових. Ветеран війни росії проти України Сергій Літовченко заявив: «За наше майбутнє будемо нищити всіх ворогів». Оператор-навідник екіпажу FPV-дронів РУБпАК «Перун» 42-ї ОМБр Тарас Санченко та пресофіцер 42-ї ОМБр Анжеліка Кальченко у своєму виступі висловили переконання, що діти є нашим майбутнім, за яке потрібно боротись, і що ми обов’язково переможемо у війні з агресором.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.